Stadskanaal heeft een Taalhuis; witte vlek in de provincie is ingevuld

STADSKANAAL - "Yes, we hebben een Taalhuis in de gemeente Stadskanaal."

door Paul Abrahams

Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) glundert van oor tot oor tijdens de officiële opening van het Taalhuis, dat een plek heeft gekregen in de bibliotheek in Stadskanaal. In alle gemeenten in de provincie Groningen is nu minimaal één Taalhuis gevestigd. De laatste witte vlek is ingevuld.

Eén op de negen Nederlanders heeft veel moeite met lezen en schrijven om goed mee te kunnen doen in de samenleving. "In de gemeente Stadskanaal is het percentage zelfs dertien procent", weet Hamster. "Dat is zorgwekkend. De aanpak van laaggeletterdheid staat daarom hoog op de prioriteitenlijst. Het is een belangrijk issue. We willen in de komende jaren minimaal duizend inwoners helpen. We willen ook zo snel mogelijk een tweede Taalhuis openen en dan in Musselkanaal."

In het Taalhuis krijgen inwoners van de gemeente Stadskanaal de mogelijkheid om hun basisvaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden te verbeteren. Een professionele coördinator staat samen met speciaal geschoolde vrijwilligers klaar om de inwoners te ondersteunen.

Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Stadskanaal, Biblionet Groningen, Welstad, Noorderpoort en Stichting Lezen & Schrijven.

"Alles is geregeld om laaggeletterde inwoners van de gemeente Stadskanaal te helpen", benadrukt Linda Hageman. Zij is projectleider Stichting Lezen & Schrijven. "We moeten nu een taboe doorbreken. Alleen dan is het mogelijk om volwaardig mee te kunnen doen aan de samenleving, om dromen uit te laten komen."