Binnen anderhalf uur aanhanger vol zwerfafval

STADSKANAAL - Zaterdag 20 oktober gaf een aantal vrijwilligers gehoor aan de plogging en ploking oproep van GroenLinks Stadskanaal.

Samen zijn twee routes gelopen. Tijdens het lopen werd het zwerfafval opgeruimd. Een groep deed dit hardlopend, de andere groep wandelend.

Binnen anderhalf uur kon de route niet uitgelopen worden, zoveel zwerfafval lag er. Een aanhanger vol is er opgehaald! In de wijken lagen veel blikjes, plastic flessen, sigarettenpeuken, plastic, confetti en verpakkingen van eten. Bijzondere dingen waren: batterijen, flesje parfum, schilderij, condooms, kapotte bezem en een barbiepop.

"Door een route te lopen en het afval op te pakken heb je pas echt door hoeveel zwerfafval er ligt,’ zegt Nadja Siersema (GroenLinks). ‘Ik fiets er dagelijks bij langs en je ziet het liggen, maar ik was echt verrast dat we na vier straten uitlopen al vier vuilniszakken vol hadden! Dan komt het besef pas echt dat veel mensen hun troep gewoon op straat gooien. Bizar…’

GroenLinks hoopt met deze actie dat er meer bewustwording komt over het zwerfafval. Gooi je afval niet ‘even’ op straat, maar ruim het op! Samen maken we Stadskanaal dan schoner.