Kunst en Kitsch in Valthe met topstuk van 1500 euro

VALTHE - Taxateur Enno de Boer (bekend van het RTV Oost programma 'Geen kaf maar koren') was zaterdag uitgenodigd door de Historische Vereniging Carspel Oderen. Hij vertelde en taxeerde op een onderhoudende manier over antiek, schilderijen en curiosa. Topstuk van de dag was een schilderij van de Drentse schilderij M.A. Koekoek dat zo’n 1500 euro waard is.

Ruim zestig inwoners kwamen met hun schatten (zo’n 200 ingebrachte stukken) naar het dorpshuis in Valthe. De Boer vertelde dat antiek een beetje ‘uit de mode’ is. “Dikke prijzen voor oude kabinetten, Friese klokken en porselein zien we niet meer.” De jongere mensen hebben niet zoveel met antiek. “Een stuk heeft meestal drie waardes; de aankoop-, de verkoop- en de emotionele waarde” “ De laatste is volgens hem wellicht de belangrijkste,” aldus Enno de Boer. Als iets niet veel waard is, dan moet je het wel bewaren. Tijden en gedachten veranderen.

Mooie dingen met een paar dure stukken

Veel wat er werd getoond was mooi, om te zien, maar had niet heel veel waarde. Maar bij elk stuk had de taxateur wel een mooi verhaal over de betekenis, het gebruik of de herkomst. Praktische geschiedenis met af en toe nuchtere en gezellige humor.

Veel schilderijen waren uit het begin van de vorige eeuw. Mooi geschilderd, maar niet duur. Dat komt omdat in die tijd men op het Drentse platteland ook kunst wilde en ‘broodschilders’ produceerden veel. Naast het schilderij van Koekoek, een mooie zilveren brandewijnkom met een waarde van zo’n zeshonderd euro, een mooie tekening van Evert Musch (200 euro) en een gouden horloge dat werd geschat op zo’n tweehonderd euro. Een ander mooi voorwerp was een plaquette van de firma Tinus Tichelaar uit Friesland. Had volgens De Boer een waarde van 150 euro. Ook was er een mooi verzamelalbum met ansichtkaarten, waarvoor de liefhebber vast veel geld wilden neerleggen. Een leerzame taxatiemiddag, maar de verzekeringsmaatschappij hoefde niet te worden gebeld.