Borger-Odoorn dementievriendelijke gemeente

EXLOO - Een dwalende moeder of een buurman die iedere dag de ramen opnieuw wast? Steeds meer mensen krijgen dementie. Op dit moment zijn dat er ongeveer 270.000 en dat worden er alleen maar meer omdat we steeds ouder worden.

In Drenthe hebben de 12 gemeentes, de provincie Drenthe, Zilveren Kruis en Alzheimer Nederland besloten samen te werken aan een dementievriendelijke provincie.

‘Waardig ouder worden in Drenthe’ is het centrale thema dat de partijen aan elkaar bindt. De unieke samenwerking is vastgelegd in een convenant voor de aankomende vier jaar. Die werd 27 september door alle partijen ondertekend. Het convenant is een stevige basis om de leefbaarheid voor mensen met dementie in Drenthe te versterken.

Dementie trekt een zware wissel op het leven van de mensen en hun families. Zorg en aandacht als gemeenschap voor mensen die te maken krijgen met dementie is daarom belangrijk, zo benadrukken ook de Drentse gemeenten. Wethouder Albert Trip: “We willen graag dat mensen langer kunnen blijven meedoen, ook wanneer de ziekte dementie toeslaat. Inwoners en organisaties zullen dementie moeten herkennen om goede hulp te kunnen bieden. De gemeente gaat bevorderen dat we die kennis krijgen.”