Stoptober

"Eén verslaving tegelijk" placht mijn zus zaliger te zeggen, als zij na een zwak protest mijnerzijds nog een fles wijn opentrok. "Proost. Op de gezondheid."

Steevast gaf ik me dan gewonnen. Vooral omdat ik, na een aanvankelijke aarzeling, kordaat de Delfts blauwe Toebackspot weer bovenop de hoogste kast had gezet, zonder hem open te maken. In die pot zaten nog jarenlang, nadat ik gestopt was met roken, een pakje sigaretten en een aansteker. Voor het geval dat. En de quality time avonden met mijn zus, waarop wij de door haar meegebrachte flessen soldaat maakten, waren 'zo’n geval dat'.

Vorig jaar wou ik op deze plek al schrijven over Stoptober, maar in mijn toch redelijk gemêleerde familie- en vriendenkring had nog niemand ervan gehoord. Dit jaar is Katja Schuurman het gezicht van de radio- en tv-reclame van Stoptober en dat verandert de zaak. Opeens wil iedereen 'samen 28 dagen stoppen' in oktober, met Katja.

Vijfentwintig jaar geleden was stoppen met roken een eenzame exercitie. Mijn eerste poging was cold turkey. Drie jaar was ik clean. Voor rokers is stoppen met hulpmiddelen effectiever gebleken: bij de tweede poging wendde ik mij tot acupunctuur. Drie weken later zat ik weer aan mijn gebruikelijke taks. Na de derde poging, met behulp van nicotinepleisters, rook ik nu twintig jaar niet meer.

80% van de longkankergevallen is roken-gerelateerd, dus de kans dat je er als roker ooit mee geconfronteerd wordt is aanzienlijk.

Twintig jaar nadat ik gestopt ben met roken is het risico dat ik longkanker krijg bijna het zelfde als bij iemand die nooit gerookt heeft.

Maar met ieder jaar neemt dat risico af. In momenten van zwakte hou ik mezelf dit voor. Want, ja, zelfs na twintig jaar kan de trek in een sigaret bijna onweerstaanbaar, zo opeens, weer de kop op steken. Ik weet niet zeker dat ik nooit weer zal roken. Ik blijf een ex-junk. Erover praten op moeilijke momenten helpt. En zo’n fris-fruitige Katja is zó bemoedigend.

Tijd is niet te koop. Comfort wel. Oktober is ook wijnmaand en woonmaand. De kranten staan bol van de woonbijlagen. De laatste jaren kon de interieurmode mij niet bekoren, maar dit jaar vind ik het weer zo leuk! In de kringloopwinkel zag ik een jaren zestig bergmeubel. Leuk uitgangspunt voor een make-over. Mijn vingers jeuken om eens even flink de bezem door de kamer te halen. Aanstaand weekend is stylist Frans Uyterlinde van het interieurprogramma 'Weer verliefd op je huis' te gast bij Prummel meubelen. Na enig aandringen belooft MijnBetereHelft mee te gaan. "Een pakje sigaretten kost tegenwoordig 7 euro", zeg ik. "Met twintig jaar niet roken hebben wij dus zo’n 20.000 euro uitgespaard!"

De mond valt MijnBetereHelft open, hij trekt wit weg en zijn gelaatsuitdrukking bevriest ter plekke. "Je wilt toch niet 20.000 euro besteden?"

"Welnee jòh, eerst maar eens de doorgezakte bank vervangen, dacht ik…"

Rie Strikken