In gesprek over Veenkoloniale voorouders in het Streekhistorisch Centrum

STADSKANAAL - De zondagmiddagactiviteit van het SHC staat zondag 14 oktober in het teken van Genealogisch onderzoek.

Arie Brouwer en Jan-Willem van de Kolk vertellen over hun voorouders, die zich vanaf de negentiende eeuw in de Veenkoloniën vestigden. Jan-Willem van de Kolk, oud-wethouder van de gemeente Stadskanaal en zelf afkomstig uit Gelderland, kwam er tijdens zijn speurtocht naar zijn voorouders achter dat hij weldegelijk veenkoloniale wortels heeft. Hij schreef hier een artikel over voor historisch tijdschrift Veerten van het SHC en daaruit voort kwam het idee voor deze lezing.

Arie Brouwer is inmiddels 88 jaren oud en woont tegenwoordig in Ermelo. Hij beschreef de geschiedenis van bekende Veenkoloniale families, zoals de families Salomons, Brouwer en Groenwold. Hij kent tal van boeiende levensverhalen. Zijn grootouders lieten een huis bouwen aan de Handelskade in Stadskanaal. Zijn vader was bevriend met Johannes Post. De grootmoeder van Jan-Willem van de Kolk, Geertruida Post, trouwde met Harm Groenwold uit Nieuwediep.

Tijdens een lezing worden foto’s getoond van familieleden, hun huizen en boerderijen en worden bezoekers meegenomen naar de vorige twee eeuwen.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt 4,00 euro (donateurs van het SHC 2,50 euro op vertoon van de pas). Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Voor meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.