Pixi keert terug in Drentse bossen

DROUWEN - Binnenkort ontwaakt de Pixi, een lichtkunstwerk in de donkere Drentse bossen. De Pixi is geïnspireerd op patronen in de natuur en wordt ervaren in het totale duister. Het lichtkunstwerk is van 13 oktober tot begin januari 2 avonden per week te bezoeken bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen.

De Pixi is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen. Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. In het duister van de Drentse bossen maken ze contact met hun soortgenoten, en met de toeschouwer. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg.

De Pixi ontwaakte in 2017 voor het eerst. Meer dan 1400 mensen volgden de lichtjes en er kwamen vanuit binnen- en buitenland lovende reacties (Lonely Planet, The Verge). Dit jaar kan de Pixi van 13 oktober tot begin januari elke woensdag en zaterdag bezocht worden. Bezoekers kunnen een ticket kopen op www.staatsbosbeheer.nl/pixi. De ervaring van vorig jaar leert dat de plaatsen snel vergeven zijn, zeker in vakantieperiodes.

Duister en stil

De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Boswachter Martijn Harms: “De Pixi is een prachtig voorbeeld dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan. Je loopt de route in kleine groepjes in het duister en in stilte. In het donkere, stille bos ervaar je de Pixi nog intenser. Met behulp van een speciale lantaarn en de Pixies volg je het pad.”

Elk bezoek uniek

Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Kunst in de natuur

Staatsbosbeheer en WERC zochten in een zorgvuldig proces naar een passende omgeving in Drenthe. Daarbij zijn ecologen en natuurliefhebbers uitgenodigd voor advies. Een onafhankelijk bureau heeft een ecologische toets uitgevoerd. Bij de installatie is goed gekeken naar de invloed van de Pixi op de omgeving. Hierop zijn variabelen zoals lichtintensiteit, kleur en plaatsing van het kunstwerk afgesteld. De Pixi werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe.