Expositie ‘Over Hemel en Aarde’, Paulus Geeve

TER APEL - Van 6 oktober tot en met 2 december is in Museum Klooster Ter Apel een bijzondere tentoonstelling te zien met kunstwerken van Paulus Geeve (1958, Scheveningen). Na zijn studies in de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw, aan de Academie voor Beeldende Kunsten Psychopolis in Den Haag en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, woonde en werkte Paulus een lange tijd in Venezuela. Sinds kort is hij terug in Nederland, waar hij het Drentse en Groninger landschap heeft leren waarderen. De natuur en vooral de wolken fascineren hem en inspireerden hem tot het maken van vele schilderijen die nu voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling in Museum Klooster. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een prachtig schilderij van de Heilige Odilia, patrones van de Orde der Kruisheren.

Paulus Geeve

‘Met mijn oeuvre ben ik de laatste 40 jaar onophoudelijk aan het werk aan exposities in binnen- en buitenland. Na 28 jaar in de binnenlanden van Zuid-Amerika geleefd en gewerkt te hebben met vele tentoonstellingen in de grote steden, zijn veel van die kunstwerken opgenomen in een scala van internationale zakelijke, museale en particuliere collecties. Nadat een rotslawine mijn studio voor etsen, collectie, apparatuur en gereedschappen verpletterde ben ik gaan schilderen.

De romantiek van de natuur, de voortgang van een reiziger en boeiende wolkenpartijen. Lange omzwervingen. Het leren weten, het kunnen en ook het leren loslaten. Dat zijn emotionele ervaringen die wij allemaal met ons meedragen. Ons eigen besef van wat hemel en aarde voor ons betekend. Deze expositie heeft als titel ‘Over hemel en aarde’ en heeft als leidraad die onzichtbare krachten die te maken hebben met ons geloof of ongeloof. De hemel mag in de schilderijen overdag of in de nacht zijn, goddelijk of bizar. Onder die hemel delen we tijdsbesef in. Dag en nacht, gisteren en morgen.

De anatomie en de dynamiek van wolken is fascinerend. Heel spannend om te schilderen. Wolken heb je natuurlijk overal. Wolken zijn herkenbaar, kleuren die met het uur veranderen. Er is weinig stroefs aan en ze zien er vanuit iedere hoek weer anders uit. Woest, dreigend, lieflijk, poëtisch. De hemel is bovenal onze hemel, maak het niet tot een hel. Sla bruggen tussen hemel en aarde. Die reis naar die hemel binnenin jezelf is de mooiste reis die je kunt maken. De tentoonstelling is om te laten zien dat die ervaring boeiend is, dan wil je wel verder kijken. Maar niet in de boeien te slaan, te fixeren en vast te leggen.”

Opening

De officiële opening van de tentoonstelling is vrijdag 5 oktober in Museum Klooster Ter Apel aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur. Mr. L.J. Klaassen, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde, zal het openingswoord verrichten. Daarnaast zal de kunstenaar Paulus Geeve een inleiding geven over zijn werk. Meer informatie op www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-overhemelenaarde; www.paulusgeeve.com.