Zang en luisteravond baptistenkerk Stadskanaal Noord

STADSKANAAL - Een avond met Negro Spiritual Songs in de Baptisten Kerk Stadskanaal Noord en wel 7 oktober.

Nobody Knows the Trouble I’ve Seen, Swing Low, Sweet Chariot, Go Down Moses, en Sometimes I Feel Like a Motherless Child’en andere songs worden ten gehore gebracht. Negrospirituals zijn traditionele religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse zwarte slaven, waarin westerse en Afrikaanse elementen versmelten.

De teksten zijn christelijk geïnspireerd, vaak met verwijzingen naar het Oude Testament. De melodieën zijn eenvoudig en verlopen in een swingend ritme. Oorspronkelijk werden deze liederen a capella uitgevoerd met onderscheid tussen een solist en een (meerstemmige) groep, waarbij een call and response-patroon gehanteerd werd. De uitvoering op deze avond laat heel wat spontane muzikaliteit en betrokkenheid van de gemeenschap toe in de vorm van kreten, gejuich en handgeklap. Door het zingen van negrospirituals vonden de zwarte slaven troost voor de situatie waarin zij leefden. De stijl van de negrospirituals werd later overgenomen in de gospelmuziek.

Met een bijzondere groep zangers en zangeressen beleven de bezoekers de muziek en teksten van weleer. Meer informatie op www.baptisten-stadskanaal.nl. Zaal open om 18.30 uur, aanvang 19:00 uur. Entree is 5,00 euro inclusief koffie en thee tijdens de pauze.