Ep en Bertha Voorintholt uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd

STADSKANAAL - Ep en Bertha Voorintholt vieren zaterdag feest. Het echtpaar uit Stadskanaal is dan namelijk 65 jaar getrouwd.

door Paul Abrahams

Ep Voorintholt is geboren op 7 augustus 1927 in Gasselternijveenschemond, Bertha Vos aanschouwt het levenslicht op 16 januari 1929 in het ziekenhuis in Groningen.

De vonk slaat over 'op een zondag in Bareveld'. Na zijn terugkeer uit Nederlands-Indië, fietst Ep samen met zijn boezemvriend Jan Grachten terug van Veendam naar Stadskanaal. Onderweg komen de twee jonge knapen in contact met Bertha en haar vriendin die tijdens hun wandeling een brief hebben gepost. Van 't één komt 't ander en de twee fietsers worden uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken.

Vanaf het eerste moment is er een klik tussen Ep en Bertha en niet veel later ontmoeten ze elkaar weer tijdens de winkelweek in Bareveld. Na ruim twee jaar verkering stappen ze in het huwelijksbootje. Het jawoord wordt gegeven op 29 september 1953 in het gemeentehuis in Wildervank.

Het jonge stel vindt onderdak in het achterste gedeelte van een boerderij aan de Hoofdstraat in Stadskanaal. Hier was later de modewinkel Westhouse gevestigd, vandaag de dag de werkplek van de verloskundigenpraktijk Flow. Na een jaar of vijf is het echtpaar verhuisd naar de Lorentzflat nabij de fabriek van Philips. "We waren de eerste bewoners", herinnert Bertha zich nog. "We betaalden dertien gulden huur in de week. En weet je wat zo fijn was? We hadden zelfs een douche. Wat een luxe met drie kinderen."

"Na bijna twee jaar zijn we verhuisd naar Gasselternijveenschemond", vervolg Ep. "Daar hebben we iets meer dan een halve eeuw gewoond. Toen hebben we de verhuisdozen weer ingepakt en uitgepakt in de Eikenhage. We wonen nu bijna twee jaar in Maarsheerd."

Bertha heeft tot haar huwelijk gewerkt in de stomerij Voordenhout in Wildervank. Ep heeft de kost verdiend in de groente en fruit branche. Als grossier, als groenteboer en als chef afdeling groente en fruit van de Spar winkel aan de Hollandselaan in Stadskanaal.

Het briljanten echtpaar heeft zes kinderen, 23 kleinkinderen en achttien achterkleinkinderen. De teller staat binnen enkele maanden op 21 achterkleinkinderen.

Hobby's van Ep en Bertha waren onder meer stijldansen, samen fietsen en kamperen. Op camping De Hoefslag in Gasselte, maar ook kamperen bij de boer en dan heerlijk fietsen in de omgeving. Bertha was actief met country line dansen en vindt het fijn om te breien en te lezen. Ep mist in Maarsheerd wel zijn tuin en het is ook al een tijdje geleden dat ie heeft gevist. Maar met de regelmaat van de klok staat hij achter de biljarttafel.