Vervlogen tijden ... : met Jaap Meijering terug in de tijd

STADSKANAAL - Van dichelwaark en nikkelgoud, van onderjurk tot beddegoud.

door Jaap Meijering

In dit prachtige oude pand in Stadskanaal aan de hoofdweg nabij de Gasselternijveenschemond hadden de gezusters De Boer in de negentiende eeuw een zaak in huishoudelijke artikelen.

Het was de kustvaartschipper Eertwijn Harmannus Boswijk die het varen met zijn kofschip, zonder kajuit, in de wateren van de Oostzee wel had gezien. Hij kocht het pand van de gezusters in Stadskanaal en begon hierin een 'staingoud'-winkel.

Zoals goed te zien is op de foto zijn het twee panden die door de winkel werden samengevoegd. De voormalig zeekapitein poseert hier samen met echtgenote op de stoep van hun winkel. Het linker gedeelte is gevuld met kopjes, stipkoppen, kantoorkoppen schalen en andere keukenbenodigdheden.

Als je langs de planken liep, waarop dit was opgesteld was je doodsbenauwd dat het er af zou vallen (aldus de schrijver A.M.J.Deelman). Door de houten vloer rammelde het aan alle kanten! Rechts naast de ingang in het rechter gedeelte de manufacturenzaak was gevestigd met onder meer ondergoed, flanel, linnengoed, bontgoed, wollen schorten.

Hun zoon André Boswijk bouwde samen met zijn zuster Manne in 1918 een nieuwe manufacturenzaak en galanteriewinkel op de plaats van het linker pand. Het rechterdeel van de winkel werd afgebroken en hier werd een siertuin aangelegd met daarin een prachtig prieel. Ook voor de nieuwe zaak was Manne het creatieve brein en schreef veel - vooral Groninger gedichten - in de plaatselijke couranten om het publiek naar de winkel te lokken. Enkele voorbeelden wil ik u dan ook niet onthouden.

Zoals: 'Zijden tricotjurkjes och wat kwiek, koop je bij Boswijk modern en sjiek'. Of: 'Bin je zuunig, bie de haand en fief, dan koop ie bie Boswiek joen huusholdeluk gerief'.

Rechts naast het pand is een deel van het smeedijzeren hek te zien – met daarachter de schuur - van de grote boerderij van hereboer en vervener T.E. Oosterwijk. (daarna landbouwer Teun te Velde en nu sportcentrum Olympus). Waar eens het prieel stond, tegen het hek van Oosterwijk bouwde Niesko Hakkenes zijn SPAR winkel. (later Funk).

De (nieuwe) zaak van Boswijk uit 1918 staat er nog steeds en hierin is al jaren de zaak van Riemeijer piano’s en vleugels gevestigd. Daarnaast bouwde Geertsema een woning met bovenwoning. Het pand werd daarna voorzien van een nieuwe voorgevel en hierin vestigde schoenmaker S. Koster zijn schoenenwinkel. Nu kunt u in het pand 'Salai Tua' terecht voor traditionele Thaise massage.

Op de foto is, links naast het pand van Boswijk, de werkplaats van de rijwielfabriek van B. M. Rademaker zichtbaar. Voor dit pand had hij een prachtige woning met showroom laten bouwen voor de verkoop van zijn eigen gemaakte rijwielen. Na het overlijden van Rademaker in 1919 vestigde E. J. Boerma hier zijn rijwiel, motoren en autohandel. Vervolgens werd het een Ford-garage, daarna de bekende schoenen- en rookartikelenzaak Heijen, daarna de groentezaak van Zwier en nu al jaren de klokkenzaak van De Groot.

Voor aanvullingen of reacties: Jaap Meijering, 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl