Valthermond zit in het hart van Derk en Hillie Steenge

ODOORN/VALTHERMOND - Derk en Hillie Steenge zijn sinds woensdag 65 jaar getrouwd. Het echtpaar woont in appartementencomplex De Paashof in Odoorn, onder de rook van woonzorgcentrum De Paasbergen.

Door Kristian Elders

De ware mijlpaal wordt zondag 16 september gevierd met een etentje in het restaurant Boshof in Odoorn. De 89-jarige Derk kwam ter wereld in Valthermond en Hillie (85) zag het levenslicht in Tweede Exloërmond. “Wij leerden elkaar kennen op de dansvloer in café Dewes in Tweede Exloërmond”, vertelt Hillie in De Paashof. “In dat pand zit nu cafetaria De Witte Baron.”

Na drie jaar verkering en een blauwe maandag inwonen bij de ouderlijke woning van Derk, betrok het stel een oud huis in Valthermond. “Maar wat was dat krot een rijkdom in die tijd”, zegt Hillie. “We hebben voor onze tijd in Odoorn altijd in Valthermond gewoond. Dat dorp zit in ons hart.”

Het is wennen voor het echtpaar Steenge, want ga maar na. Pas sinds begin mei wonen Derk en Hillie in Odoorn en ‘er mankeert niets aan’, maar het is nu eenmaal een andere omgeving dan dik acht kilometer oostwaarts. “Wij zijn Valthermond en wij blijven Valthermond”, stelt Hillie onomwonden. “Dat gevoel is het, denk ik.”

Over de vloer

Veelzeggend genoeg is Christa Hummel - zij is de huishoudelijke hulp van Derk en Hillie - als het ware meeverhuisd van de vorige woning naar De Paashof. Hummel woont in Valthermond, komt al acht jaar over de vloer bij Derk en Hillie en werkt voor De Nieuwe Zorg Thuis uit Meppel. “We kunnen goed met elkaar opschieten en dat is prettig”, zegt Derk.

In een grijs verleden werkte Hillie in een glasfabriek in Nieuw-Buinen en later jarenlang als gezinshulp in Valthermond. “Ik werkte bij de boer op het land, in de Emmer Enka-fabriek en 32 jaar bij Philips in Stadskanaal”, zegt Derk op zijn beurt. In hun vrije tijd hielden Derk en Hillie van fietsen. “Ik puzzel nog altijd graag”, vult Hillie aan.

Derk en Hillie Steenge hebben drie kinderen en zes kleinkinderen. Zij verheugen zich op uitbreiding van de familie, want er zijn twee achterkleinkinderen op komst. Spannend!