Vervlogen tijden | Vijver in het Kloosterbos in Ter Apel

TER APEL - Bovenstaande ansichtkaart werd uitgegeven in de beginjaren vijftig en komt uit de collectie van de heer H. Eenjes.

door Jakob Been

Het laat de vijver in het Kloosterbos, of zo u wilt: het Wandelbos, zien. Kijkrichting is naar het zuiden. De prachtige houten brug lag altijd al op dezelfde plek en ligt er tegenwoordig nog steeds, maar dan uiteraard in een nieuwere versie.

Wat verder nog opvalt aan deze foto is dat de tegenwoordig enorm grote rododendrons – in drie verschillende kleuren – er nog niet staan. Die werden pas eind jaren vijftig, begin jaren zestig door de toenmalige eigenaar, de stad Groningen op deze plaats aangeplant. Ook opvallend: Bij de wandelpaden langs de vijver is een bijzonder laag hekje aangebracht, eenzelfde soort hek dat tegenwoordig nog steeds bij het klooster is te zien. Is het bedoeld als een soort versiering of …

Dit werd vroeger overigens de ‘groote vijver’ genoemd, omdat er ongeveer vijftig meter naar het noorden nog een ‘kleine vijver’ lag. Van beide vijvers zijn ontelbare ansichtkaarten gemaakt, velen zwart-wit, maar ook verscheidene al in kleur. Op deze – romantische – plek kon men vaak pasgetrouwde stelletjes zien, die zich graag lieten fotograferen.

De vijver werd in opdracht van de stad Groningen, door commandeur Hendrik Langenbach aangelegd in de eerste helft van de tachtiger jaren van de negentiende eeuw, tussen 1880 en 1885. De stad Groningen wilde bij hun jaarlijkse uitstapjes naar Ter Apel, ter controle van hun bezittingen in de regio, een gelegenheid hebben om zich te kunnen ontspannen.

Ze bleven hier namelijk enkele dagen en logeerden dan in het Boschhuis. Men wilde graag verpozen in een bos met daarbij, naar Engels voorbeeld, een slingerende vijver. Zo kon men het einde niet zien als men aan één kant stond. Pas na de aanleg van de vijver werd het bos met al zijn paden aangelegd. Dat gebeurde overigens pas tussen 1890 en 1905 door de opvolger van Langenbach, Johannes Nicola, bos- en landbouwopzichter voor 'Stad'.

Duidelijk is te zien, dat de vijver op bovenstaande foto er prachtig schoon en goed verzorgd bij lag, tegenwoordig kan men het gerust van een bijzondere triestheid noemen, zoals de vijver in het bos ligt te verpauperen. De romantiek is – bijna – helemaal verdwenen, het is gewoon een rommeltje geworden…. De huidige eigenaar zou zich dat moeten aantrekken………koste wat het kost!

Nog even terugkomend op de vorige Vervlogen tijden: Onder dankzegging werd ik er door een lezeres attent op gemaakt, dat meester Laarman aan de Oosterkade heeft gewoond en niet aan de Verlengde Oosterkade.

Wilt u reageren op het artikel of wilt u zelf graag een foto laten plaatsen in deze rubriek: jbeen01@hetnet.nl