Bechterew patiëntenvereniging De Kanaalstreek viert zilveren jubileum

STADSKANAAL - Een bijzondere sportvereniging in de Veenkoloniën viert haar 25-jarig bestaan.

Elk jaar strijden de leden mee om de titel ‘Volleybalkampioen van Nederland’. Maar wat belangrijker is: dankzij aangepast oefenen in warm water houden ze hun conditie op peil. De leden hebben met elkaar gemeen dat ze lijden aan de Ziekte van Bechterew, een vrij zeldzame chronische ontstekingsziekte aan de gewrichten van het wervelkolom.

Martin Peereboom uit Musselkanaal is één van de steunpilaren van Bechterew-patiëntenvereniging De Kanaalstreek. "We hebben last van stijfheid, pijn en vermoeidheid. Door ontstekingen ontstaat littekenweefsel waarna de wervelgewrichten na verloop van tijd verbenen. Je kunt dan niet meer op een normale manier sporten, terwijl bewegen voor ons juist zo belangrijk is. Vroeger zag je regelmatig kromme mensen in het straatbeeld. Gelukkig is Bechterew minder zichtbaar geworden."

Peereboom zegt dat er inmiddels meer bekend is over de ziekte. "De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor. Bechterew-patiënten zijn vaak moe. Mijn huisarts maakt de vergelijking met wadlopers. Ikzelf ben voor 45 procent afgekeurd en werk drie dagen per week. Een verzekeringsarts wilde me aanvankelijk volledig afkeuren. Gelukkig kan ik blijven werken dankzij mijn werkgever, het metaalbedrijf Bekaert Combustion Technology in Assen. Mijn baas biedt me bovendien de mogelijkheid om twee keer per jaar te kuren in Tsjechië. Bekaert ontving daarom de Nationale Support Award, een belangrijke prijs voor werkgevers."

Zo’n dertig leden van de Bechterew-vereniging komen elke woensdagavond bij elkaar in het Kinderdagcentrum aan de Vlaanderenlaan in Stadskanaal. Daar maken ze gebruik van een sportzaal en zwembad. Niet alleen onze vereniging, maar ook kinderen en volwassenen met andere aandoeningen maken gebruik van deze fijne oefenaccommodatie."

Nieuwe leden kunnen zich nog steeds aanmelden. "De meesten worden doorverwezen door reumatologen, maar sommigen weten zelf de weg naar ons te vinden. Ze zijn van harte welkom. Naast het nemen van voldoende rust is aangepast bewegen erg belangrijk voor Bechterewpatiënten. De vereniging heeft haar bestaansrecht bewezen."