Vijfde editie 'Stadskanaal onder stoom'

STADSKANAAL - Op zaterdag 15 en zondag 16 september vindt de vijfde editie van het stoomspektakel ‘Stadskanaal onder Stoom’ plaats.

Tijdens deze lustrumeditie rijden vele stoomtreinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Speciale gast is dit jaar stoomlocomotief 'Tom' van Hoogovens Stoom uit IJmuiden.

‘Tom’ lijkt erg veel op stoomlocomotief ‘Anna’, waar de STAR in de beginjaren mee gereden heeft. ‘Tom’ is een broertje van de ‘Anna’, en ziet er door z’n kleurstelling bijna hetzelfde uit. De ‘Tom’ gaat de stoomtreinen tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden.

Naast de ‘Tom’ rijdt ook de historische diesellocomotief 162 van de Stichting 162 tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijden.

De eigen stoomlocomotief van de STAR, de 52 8060-7, is dit jaar namelijk 75 jaar. De ruim 130 ton zware machine is in 1943 gebouwd en heeft tot eind jaren ’80 dienst gedaan voor de Deutsche Reichsbahn in de DDR. Na wat omzwervingen is de locomotief ruim 10 jaar geleden bij de STAR terecht gekomen. In Stadskanaal is de ‘8060’ geheel in eigen beheer gereviseerd en weer in dienst gesteld. De jubilaris gaat tijdens Stadskanaal onder Stoom de stoomtreinen tussen Stadskanaal en Veendam rijden. Dat doet de locomotief afwisselend met een historische diesellocomotief uit 1955.

Er zijn niet alleen stoomtreinen te zien. Op het emplacement Stadskanaal zijn ook diverse werkende stoommachines te zien. In de loods bij station Stadskanaal is een beurs met kleine treinen. En om het stoomfeest compleet te maken rijdt ook de ‘vuurloze’ stoomlocomotief op het emplacement, net als een ministoomtrein. Bezoekers kunnen een stukje op deze locomotief en de ministoomtrein meerijden. En in onze werkplaats kan men een kijkje achter de schermen nemen. Zo is de revisie van stoomlocomotief 52 8082 te zien.

Tijdens Stadskanaal onder Stoom gelden er speciale dagkaarten, Die geven toegang tot het evenement en zijn de hele dag geldig in alle treinen. Kaarten zijn aan het loket te koop, of in de voorverkoop als e-ticket via de website www.stadskanaal.rail.nl