Vervlogen tijden | Bad- en Zweminrichting in Stadskanaal met oude duikplank uit 1950

STADSKANAAL - Op 15 juni 1935 werd aan het toenmalige Boerendiep in Stadskanaal gemeente Wildervank de Bad- en Zweminrichting Stadskanaal (W) feestelijk geopend.

door Jaap Meijering

Was er in de gemeente Onstwedde sinds 1925 een zwembad onder de naam 'Neptunus' *, nu konden ook de Knoalster van boven de Gele Klap baantjes trekken in een eigen zwembad.

Een moderne inrichting met zuiver gefiltreerd bronwater. Dagelijkse verversing. Zo meldt een advertentie uit Eerelman’s krantje'. Na de opening werden zwemdemonstraties gegeven zoals verschillende zwemslagen, figuurzwemmen, alsmede schoonspringen. Na een polowedstrijd werd het publiek in de gelegenheid gesteld te zwemmen.

Houders van abonnementen A en B hadden vrij toegang. Entree voor volwassenen 40 cent en kinderen beneden 16 jaar 20 cent, terwijl abonnementen bij de Badinrichting verkrijgbaar waren.

De eerste badmeesters van het zwembad waren Willem Klad en zijn echtgenote Wiep. De eerste zwemclub kreeg de naam: W.I.O.E. (Water Is Ons Element). Deze zwemclub werd mede opgericht door H.E. Takens.

De kleed(bad)hokjes waren strikt verdeelt in een heren- en damesafdeling. Door te kloppen op de achterwand werd deze van achteren door het personeel van de Bad- en Zweminrichting ontgrendeld en kon men de kleding in bewaring geven. Voor de hele jeugdigen was er, aan beide zijden, het zogeheten 'Zwienhok' waar dezen (vaak met behulp van hun ouders) zich konden omkleden. Jarenlang waren badmeester Harms en zijn familie betrokken bij bad Noord. Terwijl zijn echtgenote de kantine beheerde, gaven hij en zijn dochters zwemles. Aan de hengel of later aan de zogeheten loophengel. Tot 1970 was het bad nog een natuurbad met zandbodem en het water dus troebel.

Omdat het zwembad wat in verval raakte had de gemeente Wildervank eind jaren 60 al een plan liggen om een geheel nieuw zwembad te bouwen. Door de fusie per 1 januari 1969 tot gemeente Stadskanaal werd dit niet meer uitgevoerd. Bij onderzoek door de nieuwe gemeente bleek dat de fundering niet meer bruikbaar was. Er werd besloten een nieuw zwembad aan te leggen, alléén de kleedhokken moesten blijven. Bij het vullen met water bleek het bad 'zo lek als een teems' te zijn. Het bad werd in 1971 pas weer opengesteld voor het publiek. Nu met betonnen bodem en helder gechloreerd water.

Sinds 2002 is de Stichting Zwembad Noord opgericht. Een groot aantal vrijwilligers draagt zorg voor de exploitatie van het bad. De entree, kaartverkoop, kantine en kleedruimtes van het zwembad zijn door vrijwilligers gemoderniseerd. Er kwam een grote glijbaan, speeltoestellen en een nieuw kleuterbad.

Mede door de prachtige zomer werd op 7 augustus de 25.000e bezoeker verwelkomd! Aan de inzet van de vele vrijwilligers is het te danken dat dit prachtige buitenbad nog steeds in stand gehouden kan worden. Van de vele activiteiten die worden georganiseerd is het NK 'Bommetje' ieder jaar weer een hoogtepunt. Op zaterdag 1 september om 16.00 uur gaat dit spektakel in het zwembad plaats vinden. Traditiegetrouw trekt dit evenement jaarlijks zeer veel publiek.

*Naast het bad 'Neptunus' werd aan de Julianastraat in 1955 het 'Juliana-bad' geopend.

Voor aanvullingen of reacties: Jaap Meijering, 0599-613985 of meijeringjl@planet.nl