100-jarige UDI speelt vier keer de thriller De Spooktrein op het perron van de STAR

STADSKANAAL - Het aftellen is begonnen voor de toneelvereniging UDI uit Stadskanaal.

door Paul Abrahams

Nog een paar dagen en dan wordt onder regie van Annelies Hopman vier keer de thriller 'De Spooktrein' van Arnold Ridley voor het voetlicht gebracht. Een jubileumvoorstelling, want UDI bestaat 100 jaar.

Daarom wordt (financieel) flink in de bus geblazen. Het spannende verhaal wordt donderdag 30 en vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 en zondag 2 september uitgevoerd in de open lucht op een bijzondere locatie: het perron van het station van museumspoorlijn STAR. En zoals eerder gemeld in uw krant: Soldaat van Oranje heeft een vliegtuig, UDI heeft een stoomtrein.

"Er is in de afgelopen maanden hard geoefend", vertelt voorzitter Els Ronde van UDI. "Donderdag komen we weer bij elkaar en zaterdag wordt gerepeteerd in de kleding die we tijdens de voorstellingen gaan dragen. Een belangrijk moment."

"Op woensdag 29 augustus wordt dan begonnen met de bouw van de tribune langs de rails", vervolgt de inwoonster van Stadskanaal. "Deze tribune op perron 2 biedt plek aan 300 toeschouwers. Verder wordt de toiletwagen geplaatst en de tent voor de catering. We willen een gezellig plein creëren waar het ook na afloop van de uitvoering goed toeven is. Waar gelegenheid is om onder het genot van een drankje even na te genieten. Inclusief een 'meet and greet' met de cast van UDI. Want geloof me: het wordt een fantastische uitvoering. De geur van stoom, de gillende fluit, maar vooral de sensatie van de in het donker langs denderende stoomtrein laten een onuitwisbare indruk achter."

Ook wat betreft de belichting en het geluid wordt de lat hoog gelegd. "Voor de eerste keer spelen we bij UDI met headsets. Spelen in de open lucht is lastig, want we moeten zorgen dat het geluid niet 'weg vliegt'. Woensdag 29 augustus is ook de technische doorloop. Maar wie UDI kent, weet dat alles goed komt."

Rondom De Spooktrein zijn veel mensen in touw om de 100ste verjaardag van UDI in goede banen te leiden. Zoals onder meer EHBO-ers en verkeersregelaars. En nog veel meer.

Els Ronde is ook blij dat Kars Wijbrands bereid is om medewerking te verlenen aan de uitvoering. "Kars is al ruim veertig jaar toneelmeester van Theater Geert Teis en UDI speelt sinds de opening van het theater - een halve eeuw geleden - in Geert Teis. We vinden het een eer dat Kars van de partij is."

In De Spooktrein stranden een paar mensen met de laatste trein op een plattelandsstation, waar ze de nacht moeten doorbrengen. De stationschef vertelt hen een beangstigend verhaal over een spooktrein die om middernacht het station passeert en adviseert het gezelschap weg te gaan. Ze besluiten toch te blijven. De gevolgen blijven dan ook niet uit ...

De voorstellingen op donderdag 30 augustus (try-out), vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 september en zondag 2 september beginnen om 20.15 uur. Een ticket kost 17,50 euro in de voorverkoop, aan de kassa moet 20 euro worden betaald.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website www.toneelverenigingudi.nl