Groot onderhoud voor snikke Dieverdoatsie

STADSKANAAL - De snikke Dieverdoatsie is bijna dertig jaar oud.

Al die jaren is het schip intensief gebruikt en dat heeft zijn sporen achtergelaten: niet alleen door het gebruik van het schip maar ook onder invloed van weer en wind. Vrijwilligers van de stichting Jatrie en het bestuur van de stichting Snikkevaart hebben het schip geïnspecteerd en de conclusie is dat het schip dringend toe is aan een grote onderhoudsbeurt. Met name het houtwerk is in zeer slechte staat.

"Als we niet snel ingrijpen dan is de Dieverdoatsie in de nabije toekomst niet meer in te zetten voor lokale en regionale toeristische activiteiten", benadrukt bestuurslid Gerard Bruining. "Anders gesteld: dan is het einde oefening met het schip."

De kosten van de onderhoudsbeurt zijn geraamd op 22.500 euro. Inmiddels hebben het Wildervank Fonds en het Scholten-Kamminga Fonds een bedrag van elk 2500 euro toegezegd en ook is goed nieuws te melden van het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Rabobank Zuid en Oost Groningen. Zij hebben eveneens middelen beschikbaar gesteld voor de restauratie, samen goed voor 13.500 euro.

"Met deze bijdragen kunnen we meters maken, in die zin dat we het exterieur maar ook het interieur van het schip nu goed kunnen aanpakken", vertelt voormalig vakdocent houtbewerking Take de Haan.

Er lopen nog een paar aanvragen, onder meer bij de gemeente Stadskanaal en het Jonkheer Rhijnvisch Feith Fonds. De initiatiefnemers hebben inmiddels goede hoop dat de laatste vier mille ook beschikbaar komt. Het streven is om op woensdag 1 mei 2019 het vaarseizoen symbolisch te openen met de presentatie van de geheel gerenoveerde Dieverdoatsie.