Vervlogen tijden | Meester H. Laarman uit Ter Apel

TER APEL - Op bovenstaande foto – ontvangen van zijn dochter – zien we meester Laarman van onder andere de Jan Westerschool, hier op een foto uit 1944.

door Jakob Been

Harm Laarman was jarenlang een bekende onderwijzer in Ter Apel en omstreken. Hij was een echte militair en dat kon je tijdens zijn gehele schoolleven nog goed zien. Kaarsrechte rug en een kordate stap. Hij stond over het algemeen bekend als een strenge doch zéér rechtvaardige onderwijzer en hield het graag formeel, ook met zijn collega’s. Hij gaf regelmatig strafwerk en dan wilde hij nog wel eens aan een leerling vragen: "Heb je het verdiend of niet….?"

Hij werd door iedereen die hem kende bijzonder gewaardeerd om zijn kennis. Buiten schooltijd hield hij zich graag bezig met zijn hobby’s: tuinieren, fietsen en schaatsen.

Harm Laarman werd geboren in Beerta op 20 januari 1907 als oudste van twee kinderen. Zijn vader was Eiko Laarman (beroep: blauwverver) en zijn moeder Heromina Gerhardina Bakker. Korte tijd later verhuisde het gezin naar Ter Apelkanaal, waar vader Eiko brugwachter werd (brug Nulweg). Na een aantal jaren verhuisde men echter naar Noordbroek, waar Harm Laarman naar de RHBS ging.

Na zijn militaire diensttijd kon hij een versnelde opleiding tot onderwijzer volgen, waarbij hij in 1928 de 'Akte van bekwaamheid als onderwijzer' en in 1935 de 'Akte van bekwaamheid als hoofdonderwijzer' haalde. Zijn onderwijzersloopbaan begon Laarman in 1932 in Borgsweer, maar hij werd in 1935 eervol ontslagen, omdat er een tekort aan leerlingen was. Hij was daarna tijdelijk onderwijzer van de openbare lagere school in Noordbroek, waarna hij in 1936 een vaste aanstelling als onderwijzer aan de lagere school van Diefstil (gemeente ’t Zandt) kreeg.

Laarman trouwde op 27 april 1936 in Groningen met Alberdina van der Veen, die hij had leren kennen op het zangkoor in Noordbroek. Samen gingen ze wonen in het gehucht Eenum bij Loppersum, maar al een jaar later verhuisde het echtpaar, omdat Laarman een baan als hoofdonderwijzer kreeg aangeboden in Sellingerbeetse. Daar werd ook hun enige kind, dochter Wubbien Heromien (‘Wienke’) geboren.

In 1942 werd hij benoemd tot hoofdonderwijzer aan de lagere school in Ter Apelkanaal, terwijl hij in 1956 tot hoofd van de openbaar lagere school aan de Schotslaan werd benoemd. In 1966 verhuisde de school naar de Nederveen Cappelstraat (Jan Westerschool) en werd hij ook weer tot hoofd benoemd. Op 1 februari 1972 ging hij met pensioen.

Tijdens zijn onderwijzersloopbaan in Ter Apel woonde Laarman in de Schotslaan naast de school. De school is inmiddels afgebroken, maar de woning van de schoolmeester staat er nog steeds. Vanaf 1965 woonde de familie Laarman aan de Verlengde Oosterkade en in 1984 verhuisde hij naar de nieuw gebouwde Heemborghflat, die op de plaats kwam van het oude stationsgebouw. Harm Laarman overleed op 11 november 1992, 85 jaar oud.

Heeft u op- of aanmerkingen op bovenstaand verhaal of wilt u zelf graag een foto in deze rubriek plaatsen: stuur een mail naar jbeen01@hetnet.nl