Historische wandeling op begraafplaats Valthermond-Oost

VALTHERMOND - de Stichting Cultuurhistorische Waarden in de Drentse Veenkoloniën houdt op vrijdagavond 17 augustus een historische wandeling op begraafplaats Valthermond-Oost aan de Valtherdijk 2 in Valthermond.

De wandeling onder leiding van de gids Henk S. Haan begint om 19.00 uur. De verhalenverteller, journalist, oud-gemeentevoorlichter en oud-inwoner van Valthermond, heeft samen met voorzitter Fenny Pak-van der Vlag van de stichting een route uitgezet langs 46 geselecteerde graven.

Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de rustplaats van de plaatselijke weldoenster Aukje Wolf en vroegere buurvrouw van Henk Haan. Ook de graven van één van de plaatselijke schoenmakers Eltjo Schmaal, de jonge moeder Janneke Vos (24) die met haar twee zoontjes Pieter en Harmannus het leven liet tijdens de Grote Veenbrand in 1917, de grootgrondbezitters de gebroeders Keveling en dorpssmid Eerke Slikkers staan op de lijst. Evenals de graven van de bekende bakkersfamilie Giezen, vervenersfamilie Hadders, vroedvrouw L. Haan-Sloots, timmergezel Jan Nijboer en het bekende dorpsgezicht André Nap.

Met gevoel voor stijl, eerbied en discretie komt het verborgen verleden van deze inwoners van Valthermond weer voor heel even voorzichtig voor het voetlicht. Indachtig de wens van de organisatie, de Stichting Cultuurhistorische Waarden in de Drentse Veenkoloniën.

De wandeling duurt tot 21.00 uur. De toegang is gratis, wel even van te voren aanmelden via info@vervenershuis.nl