Het Drentse Landschap houdt een excursie naar LOFAR

EXLOO - Op donderdag 16 augustus houdt Het Drentse Landschap, samen met de LOFARtafel een bijzondere excursie door het LOFAR gebied bij Exloo.

Deskundige gidsen vertellen over de techniek en natuur die hier op een schitterende manier samen gaan. De excursie begint om 14.00 uur met een korte presentatie bij diner-café Bussemaker in Exloo. Daarna wordt het gebied bezocht. Rond 16.30 uur is het gezelschap weer terug bij Bussemaker.

Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, honden mogen helaas niet mee. Voor kinderen is er een aparte excursie.

Het centrum van LOFAR, de grootste radiotelescoop in Europa, ligt in een bijzonder natuurgebied dat beheerd wordt door Stichting Het Drentse Landschap. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

Naast de techniek komt dit keer vooral de natuur aan bod want op dat gebied is hier ook veel te beleven. Zo is de bever een regelmatige bezoeker en komt de zeearend vaak langs. De gidsen vertellen tijdens de excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Voor kinderen is er een aparte excursie. Kleding advies: Trek een lange broek aan, draag goed waterdicht schoeisel (want het kan nat zijn) en neem een verrekijker mee.