Pogge vertelt (8) | Op weg naar het Pagefestival

STADSKANAAL - Zoals jullie op mijn logo kunnen zien speel ik gitaar. Ze noemen mij wel echte muziek-frog.

In 1988 ben ik begonnen met spelen. Inmiddels heb ik dertig jaar ervaring. En dat gaan we 16 en 17 juni vieren op het festivalterrein in het Pagedal. Het gehele programma is ondertussen bekend. Vandaag neem ik jullie mee langs de drie muziekpodia op het festival.

Het Pagefestival wordt zaterdag 16 juni op het hoofdpodium geopend door het jonge Knoalster duo Spectrum Music. Jonge rockers met een heel repertoire aan liedjes die iedereen kent en meezingt. Halverwege de middag speelt Kill Your Darlings op dit podium. De band uit Groningen speelt stevige, pittige rock. En dan de afsluiter van het middagprogramma, Feral Tides, een psychedelische rock formatie. Een sound die je mee terug neemt naar de jaren 60 en 70 inclusief Hammond orgel.

Begin van de avond, pure, ongecompliceerde, rauwe blues-rock van de band Easterfield. Laat zich raden waar die vandaan komen. En dan gaat het hartje van Pogge harde tikken. Rond een uur of negen speelt de grote Nederlands rockformatie Bettie Serveert. Deze indierockband is in 1991 opgericht rondom de in Canada geboren zangeres Carol van Dijk, en denderde eind 1992 de Nederlandse hitlijsten binnen met hun debuutalbum “Palomine“. Direct een voltreffer, want in de jaren daarop hebben ze door Europa, Amerika en Canada getoerd, en meerdere malen het podium van Pinkpop beklommen. De Duitse formatie Twist of Fate sluit het hoofdpodiumprogramma op zaterdag af. Een popmetal-band met een verrassende live performance.

Jan Bresters, inmiddels ook al een lokale held, opent met zijn band The Colour T.V.’s de Pagestage, dat is de tent tegenover het hoofdpodium. De muziek van de T.V. ’s doet je denken aan de Velvet Underground of Nirvana. Ja, ja, Er is een hoop lekkere ‘herrie’ op het Pagefestival. Op de Pagestage wordt zaterdag stevig gespeeld. Dus Pogge advies is om oordopjes mee te nemen. Rhinorino, Stevige Stoner Rock’n Roll uit Utrecht strijkt in de tent neer. In de avond een stukje stevige grunge uit Leeuwarden van het duo Black Boxred. En als afsluiter de jonge frisse garagerockband met een super energieke show, Magnetic Spaceman.

Voor mensen die niet van ‘oordopjes’-muziek houden is er gelukkig de GrolschStage, meteen na de ingang links. Je kunt trouwens net als Pogge ook van beide houden. De GrolschStage is nieuw op Pagefestival. Een tweede grote tent op het terrein. Bij de GrolschStage wordt een horeca-plein opgezet met leuke en verrassende foodtrucks, terras en een bar. De GrolschStage wordt geopend door een legendarische band uit vervlogen tijden uit Stadskanaal: ‘Piet en Eend’ speelden op menig schoolfeestje. Af en toe spelen ze nog samen.

Speciaal voor het Pagefestival komt mede-oprichter van Pagepop, Jan Schlimbach, terug met zijn band. Vervolgens krijgen we de verrassende show van de Nachtwinkel. Geïnspireerd door Spinvis neemt Ruben Huizing je mee door een mix van melodramatische liedjes over het leven. Daarna: Liedjes over de Veenkoloniën: Bert Harders en Joost Dijkema, een prachtig duo op gitaar. Nummers als ‘De Pekelder Waals’ en de turf-gospel ‘Beloofde Laand’ worden afgewisseld met liedjes over deurwaarders, internetbruiden, slootgravers en vechtersbazen! Zij sluiten de middag af.

De avond begint met de band Wanton. Zij zijn het bewijs dat Coldplay-invloeden ook heel goed in het Nederlands klinken. Let op zijn uitvoering van Kronenburg park van Frank Boeijen. Rond een uur of acht speelt singer songwriter Silke van Wijngaarden op gitaar en piano haar mooie melancholische, melodieuze luisterliedjes. DJ. Bramdelore verzorgt op zaterdagavond de afterparty in de Grolschstage.

Op de klassieke Pagepop-zondag beginnen we met een spektakel stuk. Winnaar Pop Groningen Talent award Cirrus Minor opent. Een alternatieve Stoner-rock band met veel potentie naar de toekomst. Daarna neemt Katie Koss het over. De 5-koppige band brengt zweverige, zwoele liedjes met metaforische teksten. En ze konden niet ontbreken, de vitale oude mannen van Smooth. Een spetterende rock ’n roll show rond frontman Rene Muthert. En dan gaat de hartslag van Pogge weer omhoog. Voor de muziekliefhebbers een kraker van jewelste. De Haagse Rockformatie Hallo Venray speelt wederom na 1992 op het festival. We sluiten de zondag af met een Duitse alternatieve rockband: Apollo Circus. Dit vijftal speelt sinds 2012 ontzettend veel gigs en mag spreken van een kleine beroemdheid.

Op zondag speelt er één band op de Pagestage. Naast muziek is er ook ruimte voor ander kunstvormen op deze stage. De band 70 Mile House, ook te zien op de Kanaalster muzieknacht in de Mingelmous, is een nieuwe veelbelovende band die de bühne hier komt veroveren.

Houderhok, een rockcoverformatie uit Stadskanaal, bestaat voornamelijk uit vrouwen en spelen bekende hits uit de jaren 70 en tachtig. Zij vormen de opening van Grolschstage op zondag. Veel invloeden van plaatselijke bands deze dag, zo ook de underground rockformatie Ratsmodee. De invloeden komen uit alle hoeken, van the Birthday Party tot Sonic Youth, van the Sound tot the Red Hot Chili Peppers en van Joy Division tot the Doors.

Stadskanaal kent vele goede bands en muzikanten. Rond een uur of 6 de nieuwe formatie Arctic Apes. Een tributeband van de Arctic Monkeys. De band speelt op Pagefestival alle nummers van het album “whatever people say I am, that’s what I’m not”.

We eindigen met The Circle Time Parade. New wave rock muziek uit Utrecht met een vleugje Knoal: Hubert Grachten, de bassist, maakt deel uit van deze formatie.

Zo , dat is dus een behoorlijk muzikale maaltijd die jullie gaat voorgeschoteld krijgen. Een muzikaal buffet waar voor iedereen wat te proeven valt.