Gemeente Aa en Hunze neemt ‘slimme lantaarnpalen’ in gebruik

GIETEN - In de gemeente Aa en Hunze zijn 45 'slimme lantaarnpalen' geplaatst. Een nieuw systeem waarbij defecte openbare verlichting via het ‘Internet of Things’ wordt gemeld.

"Dit systeem is uniek in de wereld en is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Aa en Hunze", glundert wethouder Henk Heijerman.

"Via het systeem krijgt de gemeente dagelijks een overzicht van storingen aan de openbare verlichting", vervolgt Heijerman. "Ook is direct duidelijk of het gaat om een lampstoring of om een netwerkstoring. Met het nieuwe systeem wordt automatisch een bericht gestuurd naar de netbeheerder en/of aannemer. Dit scheelt de gemeente een hoop handwerk en het defect wordt zo snel mogelijk opgelost. Op deze manier worden onveilige situaties en frustraties bij omwonenden voorkomen."

Het systeem werkt door middel van het plaatsen van een hardware module in de lantaarnpaal. Deze module registreert of er wel of niet elektriciteit wordt geleverd of dat de lamp defect is. De communicatie verloopt via een zogenaamd LoRa netwerk. Via dit netwerk wordt vervolgens een melding gedaan bij de gemeente. Hierdoor weet de gemeente welke lantaarnpalen niet functioneren en wat hiervan de reden is.

De gemeente Aa en Hunze heeft de slimme lantaarnpalen door middel van een pilot getest. Het is de bedoeling om het aantal 'slimme lantaarnpalen' verder uit te breiden.