Overlast zet draagvlak stevig onder druk

TER APEL - Dat zegt staatssecretaris

Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, die vorige week een bezoek heeft gebracht aan het grensdorp. In het Museum Ter Apel sprak hij met onder meer bewoners

en met winkeliers.

Kleine groep raddraaiers

"Het waren indringende gesprekken", vertelt Harbers tijdens de druk bezochte afsluitende persbijeenkomst.

"Overlast als winkeldiefstal en bedreigingen aan het adres van personeel wordt veroorzaakt door een kleine groep raddraaiers, die geen enkele kans maakt op een verblijfsvergunning, maar wel asiel heeft aangevraagd. Zij verpesten het voor de groep vluchtelingen die wel recht heeft op opvang. We gaan dan ook maatregelen nemen om de overlast te beteugelen."

Beveiliging in de bus

Zo gaat de overheid minimaal zes maanden meebetalen aan de beveiliging van buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen. Volgens de buschauffeurs weigeren de veiligelanders het kaartje te betalen en bedreigen ze de chauffeurs en de passagiers.

"Dat is onaanvaardbaar", benadrukt Harbers. "Want iedereen moet veilig met de bus kunnen reizen. Verder hebben we afgesproken dat we iemand gaan aanstellen die op praktisch niveau met alle partijen samenwerkt.

Die gelijk voor een oplossing zorgt, als het ergens knelt."

Harbers doet eveneens een beroep op de winkeliers

om alle overtredingen van

de veiligelanders te blijven melden bij de politie.

"Alleen dan kunnen we een dossier opbouwen, om ze in de cel te krijgen en daarna het land uit te zetten."

Harbers erkent dat ondanks de maatregelen die genomen gaan worden de problemen morgen niet meteen zijn opgelost. "Ook veiligelanders kunnen we niet zo maar uit de asielprocedure zetten."

Volgend jaar komt Mark Harbers terug naar Ter Apel om te kijken of de overlast

in het dorp is verminderd.