Daling WW Drenthe leidt tot meer knelpunten bij werkgevers

Roden - In augustus nam de WW in Drenthe af tot 14.300 uitkeringen. De WW daalt hiermee nu een halfjaar op rij. Op steeds meer plaatsen ondervinden werkgevers knelpunten bij het invullen van vacatures.

Eind augustus 2016 telde Drenthe 14.319 WW-uitkeringen. Dat is 5,8% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 57 uitkeringen (-0,4%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Drenthe 5,1% (692) meer WW-uitkeringen. In de bijlage vindt u de cijfers per gemeente.

Meer openstaande vacatures

In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen voor de zesde maand op rij. De verder aantrekkende economie zorgt ook voor meer openstaande vacatures. Hoewel op totaalniveau het aantal werkzoekenden nog groter is dan het aantal openstaande vacatures, ondervinden vooral werkgevers in techniek, ICT en zorg meer problemen bij het invullen van openstaande vacatures. Werkgevers in Drenthe hebben de meeste moeite geschikte kandidaten te vinden voor beroepen als software- en applicatieontwikkelaar, databank- en netwerkspecialist, elektrotechnicus, machinemonteur, elektricien, automonteur en zorgberoepen als arts en verpleegkundige. Maar ook goede callcentermedewerkers, vertegenwoordigers en docenten in secundair en hoger onderwijs zijn steeds lastiger te vinden.

Spanning arbeidsmarkt neemt toe

De knelpunten die werkgevers ondervinden bij het vervullen van vacatures, komen tot uitdrukking in de spanningsindicator. Dat is de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal kortdurend werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2016 nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. De arbeidsmarkt in Drenthe veranderde hierdoor van zeer ruim naar ruim. Veel andere regio’s kennn inmiddels al een gemiddelde spanning. In Groot Amsterdam en Zeeland is er zelfs al sprake van een krappe arbeidsmarkt.

Overal in Nederland daling WW

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind augustus uit op 426.637. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 431.642. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,2% (-5.005). Alle provincies lieten een daling van de WW zien. Een jaar eerder telde Nederland 419.571 WW-uitkeringen. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 1,7% (7.066).

Regionale verschillen

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de andere noordelijke provincies geven een vergelijkbaar beeld met dat in Drenthe. In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in augustus. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal WW-uitkeringen in de drie noordelijke provincies. UWV verstrekte eind augustus in de provincie Groningen 15.397 WW-uitkeringen; 1,4% minder dan vorige maand. In Groningen was er het afgelopen jaar sprake van een toename van 4,8%. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in augustus met 0,4% gedaald naar 17.947. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een toename van 3,5%.