Wens komt uit voor Emmenaar Paul Barelds

Emmen - Voor Paul Barelds (48) uit Emmen gaat met een foto-expositie in de Grote Kerk in Emmen een langverwachte wens in vervulling. Zijn dierentuinfoto’s hangen daar, versterkt met gedichten.

Door Vincent Trechsel Het was 2014 toen Barelds bij een expositie in zijn woonplaats in gesprek raakte met gemeentedichters Klaas van der Meulen en Geja Casu. Het ging al gauw over zijn hobby fotografie en de Emmer dierentuin, waar hij tot de sluiting – oudejaarsdag 2015 – zo graag kwam.

Dichters

‘Waarom maken we niet een fotoboek over de dierentuin en dat jullie gedichten schrijven bij mijn foto’s’, zou Barelds hebben gezegd. Geen slecht idee, oordeelden de dichters. “Nadeel voor hen was dat ze aan de hand van een foto moesten dichten en niet meer vanuit hun fantasie konden werken. De gulden middenweg was dat de dichters zelf een foto uitkozen uit mijn collectie en daar hun fantasie op los zouden laten”, legt Barelds uit. Het resultaat daarvan is een boekwerk met foto’s en gedichten en een expositie in de Grote Kerk, die van 12 juni tot en met 13 juli dit jaar te zien is. “De Grote Kerk sprak van een uniek project, want de koppeling tussen fotografen en dichters hadden ze nog niet eerder gezien.” De Emmenaar bezocht het dierenpark vaak, genoot van de beesten en kon zonder tijdsbesef zo drie uur bij de leeuwen doorbrengen. Ontspanning noemt hij het. En leuk, ‘omdat je dieren leert kennen’. Barelds heeft met zijn vele uren bij de inmiddels vertrokken leeuw Zulu en ‘zijn’ leeuwinnen bepaalde karaktereigenschappen gezien, waar hij als fotograaf wel wat mee kon. “Je ziet een patroon bij de dieren. Daar kan je als fotograaf op inspringen. Dieren zijn puur, die acteren niet. Neem bijvoorbeeld de bavianen. Als het ene mannetje achterop een ander mannetje springt, is dat een teken van dominantie, terwijl veel bezoekers denken dat die twee een stelletje zijn. Dat kenmerkende gedrag vind ik mooi om vast te leggen. Hoe meer close-up, hoe beter, omdat je dan de emotie ziet, die ik zo graag vastleg.”

Foto's

Een van de mooiste foto’s van Barelds is volgens de fotograaf die van een bavianenmoeder en haar jong. Het kleintje is dood, maar moeders neemt het jong overal mee naartoe, alsof het nog verzorgd moet worden. “Die tederheid is prachtig. In die foto zit alles: dood, liefde, leven, emotie.” De Emmenaar – in het dagelijks leven wiskundedocent – kijkt uit naar de opening, die hij zelf verzorgt. Al is dat laatste nog even de vraag. Er is namelijk anderhalve week geleden bij hem een te behandelen vorm van lymfeklierkanker ontdekt. Naar omstandigheden maakt hij het goed, maar of zijn conditie over een maand in orde is, durft hij niet te zeggen. Met de expositie zelf zit het wel goed, denkt hij. “Ik verwacht dat die de mensen gaat aanspreken, vanwege de herinneringen. Het boek en de foto’s leven door de gedichten.”

Fotoboek

Het fotoboek met gedichten gemaakt door Paul Barelds is te koop op de website www.allennig.nl.