Vervlogen tijden over de Heggerank in Musselkanaal

MUSSELKANAAL - Op de afgebeelde foto van 1967 een gedeelte van het wooncomplex de Heggerank in Musselkanaal met de aanleunwoningen.

door Jacco Pranger

Het hoofdgebouw staat midden op de foto, de aanleunwoningen zijn links en rechts te zien.

In december 1956 werd de R.K. bejaardenzorg in Musselkanaal opgericht met onder meer pastoor Hegge als bestuurslid. Er werden plannen gemaakt voor de opvang van ouderen. Om te beginnen werd het pand aan de Sluisstraat 56 aangekocht. Het voormalige winkelpand stond naast het kerkgebouw en kreeg de naam Ons Steegie.

Na de aankoop in 1957, vond een grote verbouwing plaats. Op 20 september 1959 werd het gebouw ingezegend en werden de eerste bewoners verwelkomd. Tot 1966 bleef dit gebouw in gebruik als tehuis voor ouderen. Toen werd het afgebroken.

Er werden meerdere plannen gemaakt om een groot verzorgingshuis met enkele woonlagen en met woningen er om heen te realiseren. In 1957 werd door aannemer Scholte uit Musselkanaal de Heggerank gebouwd. De eerste bewoners verhuisden in januari 1958 naar de Heggerank. Het gebouw werd officieel geopend op 28 juni 1958.

Rond 1960 werden rond het hoofdgebouw enkele aanleunwoningen gebouwd in de vorm van twee onder één kap. En een verpleeghuis met de naam Rulea (vertaald: rustige levensavond) werd op 18 oktober 1966 in gebruik genomen. Hier werden de ouderen opgenomen die meer verzorging en of verpleging nodig hadden. Vanwege de vraag naar woon- en zorgruimte werd een nieuw gebouw gerealiseerd. Voorzien van een kapel en veel ruimte voor de verzorging. De opening was op 18 mei 1973.

Door de veranderingen in de zorg is nieuwbouw gepleegd in het centrum van Musselkanaal op de hoek Marktstraat en Willem Diemerplein.

De oude gebouwen van de Heggerank en bijgebouwen zijn verkocht aan het COA. Tot juni 2018 werd tijdelijk onderdak geboden aan asielzoekers. Het pand staat nu leeg.

Bron: Onder meer Memoriale 100 jaar kerkgeschiedenis Musselkanaal 1905-2005.

U wilt reageren op het artikel? Neem dan contact op met Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com