Dieven roven motoren en instrumenten uit ultralight-toestellen bij Vliegclub Westerwolde

VLEDDERVEEN -De Vliegclub Westerwolde is zwaar gedupeerd door diefstal van kostbare vliegtuigonderdelen zoals motoren en instrumenten.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De daders zijn ontkomen. ,,Dit is echt bizar. Ze wisten precies wat ze moesten hebben'', reageert Kevin Maat namens de vereniging.

Op het Vliegveld Stadskanaal, gelegen in Vledderveen, staan zo'n vijftig ultralight-toestellen van leden uit het land. Een van de eigenaren kreeg deze week een melding toen de kabel van het noodbaken in zijn toestel werd doorgeknipt. ,,Hij is toen samen met nog iemand anders naar het vliegveld gegaan om te kijken wat er aan de hand was'', vertelt Maat.

Half verlichte hangar

De beide mannen wisten niet wat ze zagen toen ze de half verlichte hangar binnenliepen. Eén van de daders was toen nog aanwezig. De politie adviseerde de mannen geen actie te ondernemen. Toen agenten arriveerden waren de daders verdwenen. Hun gereedschap lieten ze in de haast achter.

Niet veel later bleek dat in totaal vijf toestellen met grof geweld zijn ontdaan van motoren en instrumenten. Dashboards zijn volledig uit toestellen gerukt, een dure nieuwe noodparachute is van een toestel verwijderd, headsets zijn weg en zelfs complete motoren zijn uit toestellen geschroefd.

Schade bedraagt minimaal 100.000 euro

De schade bedraagt volgens Maat minimaal 100.000 euro. De dieven zijn vermoedelijk tegelijkertijd met precisie en zelf meegebracht gereedschap te werk gegaan. ,,Het punt is dat de onderdelen universeel zijn. Ze passen meestal één op één is andere toestellen. Dus daar valt een boel geld aan te verdienen'', vertelt Maat.

Hij zegt dat dergelijke diefstallen helaas een bekend fenomeen zijn in de wereld van ultralight-liefhebbers. ,,Vooral in Engeland is het erg, maar het gebeurt ook in Duitsland en Oostenrijk. Wij hebben dit nog niet meegemaakt.''

Beloning

De Vliegclub Westerwolde heeft aangifte gedaan en looft een beloning uit in de hoop de daders te vinden. ,,We hebben de hoogte van het bedrag nog niet bepaald, maar gezien de omvang van de vernielingen zullen we niet kinderachtig zijn.''

Ook is een crowfundingsactie opgezet. ,,Van de vijf vernielde toestellen waren twee van onze drie lestoestellen. Dat heeft grote gevolgen voor onze club omdat we nu niet kunnen verhuren en minder les kunnen geven. Gelukkig krijgen we al aanbiedingen van collega-verenigingen.''