32ste editie wereld dans en muziekfestival is (bijna) gratis toegankelijk

Assen

Het bestuur van het wereld dans en muziekfestival SIVO in Odoorn vaart een andere koers. "Geen hekken meer en iedereen kan gratis kijken naar dansen, muziek, workshops en demonstraties." Dat zegt voorzitter René Wiggers van SIVO." Alleen voor de zes voorstellingen in de galatent en voor de uitvoeringen in de nieuwe SIVO tent moet een toegangskaartje worden gekocht."

Door Paul Abrahams De 32ste editie van het evenement wordt gehouden van woensdag 3 tot en met zondag 7 augustus. "Elf dansgroepen uit de hele wereld komen naar Odoorn", vertelt impresario Geert Nijhof die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van de buitenlandse groepen. "Van Portugal tot Indonesië en van Ecuador tot Estland. Helaas zijn dansgroepen uit Chili en India op het laatste moment om uiteenlopende redenen afgehaakt. We hebben nog geprobeerd om andere groepen vast te leggen, maar dat is jammer genoeg niet gelukt. We hebben contacten gelegd met dansgroepen uit onder meer Peru en Bangladesh, maar het was niet mogelijk om op korte termijn een visum te regelen. Desalniettemin zijn we erg tevreden over de lijst met deelnemende landen. Daarnaast komen nog enkele dansgroepen uit eigen land in actie, zoals onder meer de volksdansgroep De Schaop'ndansers uit Exloo." Het organisatiecomité werkt met een begroting van 160.000 euro. Bijna 700 vrijwilligers - dat is inclusief de gastgezinnen - zijn in touw om het evenement in goede banen te leiden. Het programma biedt voor ieder wat wils. Dat varieert van een MultiCulti markt tot demonstraties van oude ambachten en van een internationale proeverij tot allerhande activiteiten voor de kinderen. Een leuk onderdeel van het programma is het concert van het zogeheten wereldorkest en niet te vergeten: het Bal der Naties. Ook op het horecaplein is het goed toeven dankzij live muziek.

Vuurwerk

De dansgroepen geven gratis kortdurende uitvoeringen op het festivalterrein, maar het echte vuurwerk wordt bewaard voor de zes uitvoeringen in de Galatent, met plek voor 960 bezoekers. "160 stoelen zijn gereserveerd voor genodigden", vertelt Wiggers. "Daarnaast zijn elke keer 800 tickets te koop. We hopen dat we zes keer het bordje 'uitverkocht' moeten ophangen. Dan hebben we 4800 betalende bezoekers over de vloer gekregen. Een kaartje kost tien euro in de voorverkoop, aan de ingang moet 12,50 euro worden betaald. Dat is inclusief een consumptie. Bezoekers komen aan tafeltjes te zitten en kunnen tijdens de galavoorstelling drankjes bestellen en aan tafel nuttigen. Zo hoeven ze niets te missen van de uitvoeringen door de dansers en danseressen." Wiggers verwacht dat meer inwoners uit de regio en meer toeristen een kijkje komen nemen nu geen kaartje moet worden gekocht voor de activiteiten op het festivalterrein. "Veel mensen hikten in de afgelopen jaren aan tegen de prijs van 15 euro voor een kaartje. Ze mogen nu gratis naar binnen, maar we hopen natuurlijk wel op een hogere horeca omzet, zodat we niet opnieuw in de rode cijfers terecht komen. We hebben de laatste jaren te vaak een greep in de financiële reserves moeten doen." De nieuwe SIVO tent wordt iets eenvoudiger qua opzet dan de Galatent, maar ook daar komen de voorstellingen in een uitgebalanceerde mix van geluid en verlichting prima tot hun recht. In de SIVO tent met plek voor 300, 400 bezoekers staan vooral optredens rond een thema geprogrammeerd. Zo is er een Mexicaanse avond, een avond met levensliederen door het bekende feestkoor De Traan uit Borger en zelfs op zaterdagavond 6 augustus een bijzondere SIVO Salsa Saturday. Een kaartje voor de SIVO tent kost vijf euro. Kijk voor meer informatie over het SIVO festival in Odoorn op de website www.sivofestival.nl

Vrijkaarten Gala tent

Een aantal lezers van deze krant maakt kans om twee vrijkaarten te winnen voor een voorstelling in de Gala tent. Stuur voor zondag 31 juli een mail naar kanaalstreek@ndcmediagroep.nl Vermeld in ieder geval naam, adres en woonplaats en wanneer u de voorstelling wilt bijwonen: op woensdagavond, donderdagavond, vrijdagavond of zaterdagavond. De winnaars van de vrijkaarten krijgen persoonlijk bericht.

Auteur

Paul Abrahams