Jean Pierre Rawie opent Open Monumenten Dag Aa en Hunze

GIETEN

In de gemeente Aa en Hunze is eigenlijk alles te vinden op “grafcultureel” gebied. Er zijn kerken, kerkhoven en begraafplaatsen; lijkenhuisjes, onderduikholen, oorlogsmonumenten, dodenakkers, hunebedden, grafheuvels, celtic fields, verenigingsgebouwen, rouwborden, grafmonumenten, een urnenveld en zelfs een offerveentje.

De Vereniging Historisch Anloo heeft dit in kaart gebracht in drie Grafculturele wandelingen: twee rondom Anloo en een rondom Gieten-Eext. Deze zijn te vinden op www.anloo-info.nl. (Omgeving-wandelingen rondom Anloo) De dichter Jean Pierre Rawie uit Groningen, wiens literaire werk in het verlengde ligt van dit onderwerp, opent op Open Monumenten Dag, samen met wethouder Henk Heijerman deze wandelingen. Dit zal plaatsvinden in de Speulkoel te Anloo op 10 september om 11.00 uur. Het OMD thema 2016 Iconen en Symbolen zie je overal: binnen en buiten, in ornamenten, in reliëfs, in beeldhouwwerk. Monumenten zelf hebben vaak al iconische waarde in het landschap of in de stad. In onze gemeente zijn in het oog springend de brinken, de kerken, kanalen, molens, hunebedden, grafheuvels, de boerderijen en een historische spoorbrug. En soms zijn ze zelfs opgericht als monument: beelden, grafmonumenten, glas in lood ramen en dergelijke. Aa en Hunze ligt ook vol resten van een verleden dat zonder die resten bijna vergeten zou zijn. Denk aan de resten van oude Romeinse wegen. Van Haren in Groningen over de Hondsrug tot Vaals in Zuid-Limburg. Hierlangs zijn vaak prehistorische grafheuvels te vinden. Daarmee vormen die sporen niet alleen het bewaarde historische erfgoed van ons land, maar zijn het ook symbolen van de geschiedenis. Foto Delicaat.

Auteur

Albert-Jan Garama