Bryon Jorna uit Valthermond gaat naar EuroSkills 2016 Gotenburg

Ter Apel

Bryon Jorna uit Valthermond vertegenwoordigt ons land tijdens EuroSkills in Gotenburg: het ‘EK voor beroepen' dat van 1 tot en met 3 december plaatsvindt.

Bryon is nationaal kampioen Autotechniek en maakt deel uit van Team Nederland: 39 talentvolle jongeren, allemaal nationaal kampioen in hun vak. Bryon leert bij het Drenthe College en werkt bij Terwolde Renault. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes, branchevereniging VHG en Vakkanjers. "Ik wil deze kans gebruiken om het beste uit mezelf te halen en te laten zien dat ik excellent ben in mijn vakgebied", zegt Bryon. In The Swedish Exhibition & Congress Centre in Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 33 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en web design. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo'ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling' opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. 55 mbo-scholen doen de komende jaren mee met vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 556 opleidingen in 65 wedstrijdrichtingen. Dit is een stijging van bijna 90% in vergelijking met afgelopen jaar.

Auteur

Paul Abrahams