Folklore festival Op de kloeten in Exloo is prima verlopen

EXLOO

Afgelopen zondag heeft het publiek kunnen ervaren hoe vroeger in een Drents dorp werd geleefd en gewerkt.

In Exloo werd het folklore festival Op de Kloeten gehouden. Dorpsbelangen Exloo en haar vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug op het evenement.

"In Exloo zag het publiek jong en oud lopen in Drentse klederdrachten. Op het land werd druk geoogst. De paarden trokken de ploegen. Met de tractor en het bijbehorende materiaal werd het koren gemaaid. Stoere mannen demonstreerden hoe vroeger op en bij een dorsmachine moest worden gewerkt. Alleen al de geur van de hout gestookte oven wekte veel belangstelling van de bezoekers. De bakker schoof menig brood de oven in. Wanneer deze heerlijk door gebakken en nog warm uit de oven kwam werd het uitgedeeld aan de liefhebbers. De spinsters, karnsters en wasvrouwen hadden niet te klagen over de belangstelling. De aardappelboer reed met een bakfiets rond om zijn aardappelen te verkopen. Publiek kreeg de mogelijkheid om zelf ook een maaltje aardappelen te krabben.

De Schaop’ndansers uit Exloo waren uiteraard ook aanwezig. De hele dag was het mogelijk om een ritje te maken met een kleine stoomlocomotief. Als de kinderen niet in het schoolklasje zaten waren ze de spelletjes van vroeger aan het uitproberen, zoals tollen, hoepelen en steltlopen. Op een leuke manier gaven de ambachtslieden tijdens het demonstreren uitleg over hun beroepen. Oude tractoren en auto’s stonden tentoongesteld op het festivalterrein. Bij de gezellige boerenfair, met uiteenlopende producten, was het druk.

Mede door de fantastische optredens van de Musicalgroep Odoorn, bekend van Het Andere Achterhuis en De Opgejaagden, was het goed toeven op het horecaplein."