Mustangs en Messerschmidts vliegen boven het luchtruim van Stadskanaal

STADSKANAAL

Het terrein van de modelvliegclub Stadskanaal aan de Kijlsterweg in Stadskanaal ademt zaterdag 25 augustus de sfeer van de jaren 40-45.

door Paul Abrahams

Een aantal leden van The Legendary Fighters verzorgt namelijk enkele shows met modelvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. "Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de Mustang, de Spitfire, de Dornier en de Messerschmidt", vertelt Wiltje Wilts. Hij is secretaris van de vereniging.

"Het is heel bijzonder dat het team van The Legendary Fighters naar Stadskanaal komt", vult voorzitter Frank Zwerver aan. "We hebben in januari een mail gestuurd met een uitnodiging. Dan is het vervolgens maar afwachten wat er gaat gebeuren. Het team krijgt namelijk wereldwijd veel verzoeken om vliegshows te houden. Zo hebben de leden bijvoorbeeld al een keer een show gegeven op een Amerikaans vliegdekschip. Eind maart kregen we plotseling een bericht dat zaterdag 25 augustus voor ons is vastgelegd. Fantastisch nieuws natuurlijk. Het was één en al euforie bij de leden van de club. En terecht."

Afhankelijk van het weer vindt verspreid over de dag een paar keer een vliegshow plaats. Daarnaast kunnen de modellen op de grond van dichtbij worden bewonderd en geven de eigenaars desgewenst aanvullende informatie over hun hobby.

Zaterdag kan het publiek eveneens een kijkje nemen bij een aantal legertenten en jeeps uit de Tweede Wereldoorlog en kan een praatje worden gemaakt met zogeheten re-enactors in uniformen uit de oorlogsjaren. "Helaas ontbreekt de veldkeuken, maar de militairen gaan heus wel even een eitje bakken. De 'koffiekeet' daarentegen is wel meegenomen naar Stadskanaal. Daarnaast is op het terrein ruimte gereserveerd voor een standhouder die bouwpakketten van modelvliegtuigjes verkoopt."

Het evenement is gratis toegankelijk.


Auteur

Paul Abrahams Redacteur