Pendelbus voor asielzoekers tussen station Emmen en AZC in Ter Apel

Emmen / Ter Apel Om te voorkomen dat asielzoekers - en dan met name de zogeheten veiligelanders - overlast veroorzaken in de bus op het traject tussen het station in Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel wordt een pendelbus ingezet.

Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid gemeld tijdens zijn werkbezoek aan Ter Apel. De proef duurt minimaal drie maanden. De halte van buslijn 73 bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel komt te vervallen. Of de asielzoekers gratis met de bus kunnen reizen, is nog niet duidelijk. De details van het pilot project worden nog nader uitgewerkt. Harbers vindt dat 'slecht gedrag niet mag worden beloond'. 

Algemeen directeur Gerrit Spijksma van Qbuzz is blij met de toezegging van de staatssecretaris. "De pendelbus staat  hoog op ons wensenlijstje, maar we  gaan het project niet zelf uitvoeren",  benadrukt Spijksma. "Er zitten dan ook geen chauffeurs van Qbuzz achter het stuur. Die hebben in de afgelopen tijd op lijn 73 al genoeg voor de kiezen gekregen. Dat geldt trouwens ook voor onze passagiers. Wat mij betreft wordt de pendelbus morgen ingezet, maar ik verwacht dat de bus binnen een maand gaat rijden."

Een andere maatregel die in eerste instantie voor een jaar wordt ingevoerd, is dat in het dorp gearresteerde asielzoekers niet meer door twee politieagenten naar de stad Groningen worden gebracht. Voortaan wordt koers gezet naar een cel in de Penitentiaire Inrichting (PI) aan de rand van het grensdorp. "Dat scheelt heel wat manuren", legt Harbers uit.

Wat betreft de inzet van structureel meer agenten in Ter Apel - een grote wens van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad om overlast van veiligelanders te verminderen - is vooralsnog geen nieuws te melden. Het aantal beschikbare agenten moet namelijk in overleg over de regio worden verdeeld. 

Harbers heeft wel beloofd om de gemeente Westerwolde alle denkbare steun te geven om meer agenten te krijgen. "Belangrijk is dat het draagvlak voor de aanwezigheid van het asielzoekerscentrum in Ter Apel niet ondermijnd wordt."

Verder wordt gekeken naar het aanstellen van een zogeheten 'keten marinier met doorzettingsmacht'. Een functionaris die zichtbaar aanwezig is en optreedt bij problemen tussen verschillende partijen en vervolgens oplossingen gaat aandragen. Een belangrijke voorwaarde is dat ie ook een  goede ingang heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag.

Harbers - hij is in de afgelopen periode vaker in de auto gestapt richting Ter Apel - benadrukt dat hij de situatie in Ter Apel nauwgezet op de voet blijft volgen. "Ik heb wederom veel gesprekken gevoerd en ik zit er bovenop."