Nelli Cooman Games: een sportieve familiedag

STADSKANAAL - Tiktak, tiktak. Het aftellen is begonnen voor het organisatiecomité van de Nelli Cooman Games.

Het sportfestijn wordt gehouden op zaterdag 18 mei. Plaats van handeling is de atletiekbaan in Stadskanaal. Enkele honderden atleten doen mee aan de grootste baanwedstrijd voor pupillen en C/D junioren in Nederland, zeg maar: kinderen onder de 16 jaar.

Daarnaast worden wedstrijden gehouden voor atleten met een verstandelijke beperking, de zogeheten VB atleten.

Vanwege het overvolle Nederlandse atletiekprogramma staat het sportfestijn in Stadskanaal twee weken eerder dan vorig jaar op de kalender. Desalniettemin loopt de voorinschrijving als een tierelier.

Event-manager Rolf Huizinga uit Scheemda en Pia Maring uit Nieuw-Buinen - zij is de administratieve spin in het web - zetten de laatste puntjes op de i van de 22ste editie van de Nelli Cooman Games. Pia Maring is voor de elfde keer betrokken bij de organisatie. Rolf Huizinga is vanaf de vijfde editie van de partij. "Het was aanvankelijk de bedoeling om minimaal vijf, maximaal zeven jaar te blijven, maar ik ben er nog steeds. Het is ook veel te leuk. Bij mij stroomt atletiek door de aderen."

Goede organisatie en gezellige sfeer

"De jonge atleten komen graag met hun ouders en trainers naar Stadskanaal", weten Huizinga en Maring. "In de eerste jaren deden met name sporters uit de regio mee, maar de laatste jaren staan ook namen van atleten op de lijst die best veel kilometers moeten afleggen voordat ze Stadskanaal binnenrijden. Zo hebben we inschrijvingen uit alle regio's van het land; Twente, Zeeland, Rotterdam, noem maar op. Ze zijn goed te spreken over de organisatie en de gezellige sfeer. Verder komen veel talenten in actie en dat zorgt altijd voor mooie wedstrijden. De Nelli Cooman Games kun je omschrijven als een sportieve familiedag."

Harstochtelijk aanmoedigen

Vanzelfsprekend is Nelli Cooman - oud-wereldkampioen sprint - van de partij. De ereburger van Stadskanaal maakt met iedereen een praatje, ze moedigt de deelnemers hartstochtelijk aan, strikt indien nodig de veters in de schoen en geeft kinderen een aai over de bol als de prestatie om wat voor reden dan ook is tegengevallen. En natuurlijk mogen alle kinderen met haar op de foto en worden handtekeningen uitgedeeld.

In opmaat naar de officiële opening op zaterdagmorgen om 10 minuten voor 10 - om tien uur precies beginnen de eerste wedstrijden - moet nog veel gebeuren. Zo wordt onder (veel) meer een tent van 25 bij 25 meter geplaatst en ook moeten de materialen worden gekeurd. Vrijdag wordt het geluid getest. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten om de Nelli Cooman Games goed te laten verlopen. "We hebben een naam hoog te houden."

Bronzen Nelli’s

Eén van de krenten in de pap van het programma is het uitreiken van de zogeheten Bronzen Nelli's. "Een jury houdt de hele dag de ogen wijd open. Kanshebbers voor de fel begeerde trofee zijn sporters die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, of die zich hebben onderscheiden door hun sociale omgang met andere atleten."

Het evenement wordt volgens traditie afgesloten met een nazit met alle vrijwilligers die in touw zijn geweest om de Nelli Cooman Games in goede banen te leiden. "De familie Cooman gaat weer koken."

Paul Abrahams