'Ouderenkunstenaars' exposeren in Kloosterheerd

TER APEL - Wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde brengt vrijdagmiddag om vier uur een bezoek aan Kloosterheerd in Ter Apel.

Deze keer wordt geen bewoner gefeliciteerd die honderd kaarsjes op de verjaardagstaart mag uitblazen en ook wordt geen kopje koffie gedronken met een echtpaar dat 65 jaar geleden in het huwelijksbootje is gestapt.

Waarom ze wel de auto voor het woonservicecentrum parkeert? Op uitnodiging van de schilderclub Kloosterheerd verricht ze de officiële opening van de expositie die tot het einde van de zomer in de hal is te bezichtigen.

De werken zijn gemaakt door de leden van de schilderclub. Bewoners van Kloosterheerd, maar ook inwoners van Ter Apel - in de leeftijd van zeventig tot negentig jaar - komen om de veertien dagen op maandagmorgen bij elkaar om onder leiding van Istvan Koning uit Sellingen te schilderen.

"Ze vinden het leuk om creatief te zijn, maar het is ook altijd heel gezellig. Even bijkletsen, kopje koffie drinken. Je ziet iedereen genieten. Het is in de loop der jaren dan ook een hechte groep geworden. Lief en leed wordt gedeeld. Maar er wordt ook hard gewerkt hoor. Je ziet de mensen soms met het puntje uit de tong schilderen. Zo intensief zijn ze ermee bezig. En het resultaat wordt vrijdag voor de eerste keer getoond. Na vijftien jaar is voor de eerste keer een heuse expositie ingericht en we hebben voor de wethouder een bijzondere handeling bedacht."

Een grote wens van Istvan Koning is om elke week een groep te kunnen begeleiden. "Er is meer dan voldoende animo. We moeten de ruimte nu delen met andere activiteiten die in Kloosterheerd worden gehouden. Wat zou het mooi zijn als we de beschikking kunnen krijgen over een eigen atelier waar bijvoorbeeld de verf in alle rust kan drogen."

Paul Abrahams