Gemeente Oldambt heeft schapen, Westerwolde krijgt akkervarkens

De Stadskudde Oldambt beheert in de gemeente Oldambt al jaren een deel van het openbaar groen rondom Winschoten, Heiligerlee en Scheemda. In de gemeente Westerwolde worden andere diren ingezet: akkervarkens. Niet voor het groen, maar voor bestrijding van de Japanse duizendknoop.

Dit liet wethouder Bart Huizing woensdagavond tijdens een extra raadsvergadering in het gemeentehuis van Sellingen weten. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn, zo stelt de Universiteit van Wageningen, in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

De akkervarkens worden uitgezet binnen de bebouwde kommen van Sellingen en Ter Apel. De dieren gaan de Japanse duizendknoop 'te lijf' door de grond om te spitten tot wel een halve meter diep. Ze eten de plant en de wortels op waardoor de plant sterft. Ook worden akkervarkens gebruikt voor de bestrijding van bereklauwen.

Onder meer de gemeente Emmen maakt al gebruik van akkervarkens. Vorig jaar mei werden de eerste akkervarkens losgelaten in Klazienaveen.