Samenloop voor Hoop verovert Stadskanaal

STADSKANAAL -De 24-uurs wandelestafette voor een goed doel in het centrum van Stadskanaal op 13 en 14 juli begint te leven in Stadskanaal en omgeving.

Niet zo vreemd, aangezien het doel: geld bij elkaar brengen voor kankeronderzoek, door veel mensen, door iedereen eigenlijk wel, positief gewaardeerd wordt. Het feit, dat bijna één op de drie mensen te maken krijgt met enigerlei vorm van kanker, draagt daar zeker toe bij.

Tot aan het begin van deze week hebben zich reeds 27 teams, met in totaal zo’n 450 deelnemers, ingeschreven voor het evenement. Veel teams en individuele personen hebben ondertussen allerlei acties gestart reeds om geld bij elkaar te halen. Op veel plekken in de gemeente Stadskanaal en omgeving zijn donatie-boxen geplaatst bij sympathiserende ondernemers en instellingen.

Op de zaterdag en zondag worden tijdens de 24-uurs-loop ook nog verschillende activiteiten ontplooid waarmee de teams geld vergaren voor het goede doel. Verschillende teams hebben al een kraam gereserveerd waar ze hun veelal zelfgemaakte producten aan de man en vrouw en kind brengen. Daarmee krijgt het evenement de sfeer van een fair of braderie. Dat wordt dan ook versterkt doordat verschillende artiesten meestal gratis hun medewerking hebben toegezegd om er een voor iedereen gezellig en sfeervol evenement van te maken.

Vorige keer hebben we al een aantal namen genoemd, we kunnen nu aankondigen dat zangeres Kyra komt optreden, Arjan Plat heeft medewerking toegezegd, de partyband Toll gaat het podium beklimmen evenals de dames van Brunettes Komproe. Vorige keer noemden we ook Bert Drenthe in dit verband maar blijkt niet meer te realiseren. Wel kunnen we Kristoff opvoeren en Folkyah. Voor het publiek en al diegenen die de lopers gaan aanmoedigen is er veel te genieten en te zien en te nuttigen.

Afgelopen woensdag heeft de organiserende vrijwilligersclub de team-captains bijgepraat in het gemeentehuis waar bij wethouder Goziena Brongers, als Ambassadeur van de Samenloop, een schouderklop uitdeelde aan alle betrokkenen.

Maandag 24 juni is er om 20.00 uur een informatie-avond voor de eregasten in het wijklokaal Maarsveld, Neuteboomstraat 5 in Stadskanaal. Mensen die een vorm van kanker hebben of er geheel of deels van genezen zijn worden Eregasten of soms ‘survivors’ genoemd.

Zij worden uitgenodigd deel te nemen aan het evenement. Zij mogen het evenement op 13 juli om 16.00 uur openen met de eerste wandelronde onder aanmoediging van het toegestroomde publiek. Daarna krijgen zij, die al veel hebben moeten doorstaan, een verwenprogramma aangeboden in een speciale tent op het terrein. Op de genoemde informatieavond wordt dat nader toegelicht. Bij dat programma voor de Eregasten krijgt de organisatie de steun van de vrijwilligers van het Inloophuis voor (ex-)kankerpatienten ‘Sigrid’s Garden’ uit Emmen. In ruil voor die steun van hun ervaren vrijwilligers is afgesproken dat een tiende deel van de opbrengst naar Sigrid’s Garden gaat.

Voor de Kinderloop op zondag 14 juli om 13.00 uur wordt nog de medewerking van basisscholen, hun teams en oudercommissies gezocht. De kinderen mogen 24 minuten lopen over het parcours en als een vorm van beloning krijgen ze desgewenst een tegoedbon van de McDonald’s Stadskanaal. De deelnemende kinderen krijgen ook een paars t-shirt en er wordt van hen ook verwacht dat ze activiteiten ontplooien waarmee ze geld ophalen voor het goede doel of zich eventueel laten sponseren door bijvoorbeeld familie of buren. Voor hen is er tijdens het evenement een speciaal Kinderplein ingericht met verschillende attracties.de kinderen kunnen een ritje maken met een treintje of een ponyritje, er is een springkussen, er kan geschminkt worden en… er zijn nog enkele verrassingen. Het Kinderplein wordt mede mogelijk gemaakt door McDonald’s Stadskanaal.

Dus voor jong en oud, voor gezond en ziek, is er veel te doen al was het alleen maar om solidariteit en steun te betuigen aan hen die dagelijks 24 uur strijd moeten leveren.