Vervlogen tijden ... over de gymnastiekvereniging T.G.A.V.

TER APEL -Op bovenstaande foto uit het begin van de jaren dertig – gemaakt door de in Ter Apel zeer bekende fotograaf Lunow – loopt een aantal leden van de gymnastiekvereniging T.G.A.V.

Ze maken vanaf de Hoofdstraat ter hoogte van hotel Beckmann (de huidige Posthoornflat) een bocht om waarschijnlijk naar de zaal van het hotel te gaan. Is het een foto ter ere van de jaarlijkse uitvoering? Ze lopen over de tramrails van stoomtram maatschappij EDS, die hier een bocht neemt om over het kanaal te steken en verder richting Emmen te gaan.

Dan even over de naam T.G.A.V. Het logo van de vereniging is toentertijd ontworpen door een bekend leraar van de RHBS (Rijks Hogere Burger School) en tekenaar van vele etsen van Ter Apel: Johan Hemkes. Over het algemeen wordt aangenomen, dat de letters T.G.A.V. staan voor Ter Apeler Gymnastiek Vereniging. Zo staat het zelfs ook op de website van de vereniging te lezen. Maar dan zouden dus de letters A en G omgedraaid moeten worden. Het is dus niet de juiste benaming.

Bij de oprichting van de vereniging in het voorjaar van 1931 werd T.G.A.V. opgericht als: Terapeler Gymnastiek- en Athletiek Vereeniging.

In datzelfde jaar werden op 4 en 5 juli 1931 al de eerste atletiekwedstrijden in Ter Apel georganiseerd onder auspiciën van de Turnkring Drenthe. De organisatie stond onder de ongetwijfeld deskundige leiding van de heer Th. Heeg, de eerste voorzitter van de vereniging. Dat bleef hij tot 1940, om toen te worden opgevolgd door de heer L.J. Vos. Andere voorzitters van de vereniging waren de heren Roorda en Liefhebber. Voormalig leraar Lichamelijk Oefening van de RHBS Theunis Heeg ging in 1940 (!) de politiek in en werd in december 1942 (?!) benoemd tot burgemeester van Nieuwe Pekela….

Tijdens deze eerste atletiekwedstrijden van de vereniging deden er maar liefst 650 (!) atleten mee uit de volgende plaatsen: Wildervank, Stadskanaal, Borger, Gieten, Assen, Rolde, Zuidlaren, Gasselternijveen en Musselkanaal. Het talrijke publiek genoot met volle teugen van de wedstrijden in het verspringen, hoogspringen, discuswerpen en de loopnummers. Ook werden er tegenwoordig onbekende sporten als kastiebalwerpen en een driekamp gehouden.

De wedstrijden werden gehouden achter de RHBS. Het werd een prachtig feest, schitterend weer, goed georganiseerd en ook voor de innerlijke mens was gezorgd. Dat laatste werd verzorgd door een samenwerkingsverband tussen hotel Boschhuis (pachter: Aike Schot) en café Krijgsveld. Bij het Boschhuis was een feesttent geplaatst, waar het toen bekende Dulmer Orkest speelde. Het bijzonder geslaagde weekend werd afgesloten met een groot vuurwerk!

Wilt u reageren op deze foto of wilt u een foto in deze rubriek laten plaatsen: jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been