Beveiligingscamera legde brandstichting auto Stadskanaal vast: Maarsveld op scherp na vierde autobrand

Een beveiligingscamera heeft beelden gemaakt van de vierde autobrand die in de nacht van zondag op maandag op de kruising van de Blokveenstraat en Praamweg in Stadskanaal woedde.

Dat zegt de eigenaar van de camera. Zij zegt dat duidelijk te zien is dat de brand werd aangestoken. De dader staat bovendien vol in beeld.

Het was de vierde autobrand in de wijk Maarsveld binnen drie weken. De reeks begon in de Zonnedauw en Achterstekamp op 19 september. Op 26 september brandde een auto uit op de Bremweg.

De politie ‘sluit brandstichting niet uit’, voor de buurt is het zonneklaar: de branden werden aangestoken. Inwoners van de wijk zijn alert, maar blijven nuchter. „Ik heb niet de indruk dat mensen angstig zijn, maar iedereen let wel op elkaar”, vertelt Janneke Huiting. De camera die haar man ongeveer twee weken geleden installeerde, maakte opnames van de brand.

Dader leek eigenlijk heel ontspannen

„Je ziet dat er iemand langs de auto loopt. En dat hij iets brandbaars heeft wat hij aansteekt en onder de auto legt. Dat is ook heel duidelijk”, vertelt Huiting. „Je ziet ook dat hij daarvoor onder de lantaarnpaal staat. Heel ontspannen eigenlijk.”

Het waren vier ‘ontploffingen’ van de autobanden die auto-eigenaar Jaqueline Benus en haar man deden opschrikken uit hun slaap. Uit het raam zagen ze de felle vlammen.

„We hadden gelijk zoiets van: onze auto in de fik. Potverdikkemme. Voor hetzelfde geld was onze garage ook in de fik gegaan.” Het is de willekeur en ongeloof van het vandalisme dat de normaal zo rustige wijk op scherp zet. „Je wordt er heel alert van. Het is echt iemand die hier in de buurt loopt”, denkt Huiting.

Dikke week later nog de schrik in de benen

Arjen Visser wist zijn wagen ternauwernood te redden bij de brand aan de Bremweg. Pal voor zijn deur ging de auto van zijn buurman in vlammen op. Het slachtoffer waarschuwde Visser.

„Dan ga je op de automatische piloot.” Visser sprong in zijn auto en bracht die in veiligheid. „Maar het was behoorlijk heet.” Het was een gevaarlijke actie, beseft hij achteraf.

Vissers vriendin, Tjada Hoving, heeft een dikke week later nog de schrik in de benen. Ze slaapt licht en schrikt op van geluiden, vertelt ze. Dan wordt ze paniekerig wakker. Toen de brandweer met loeiende sirenes naar de Praamstraat spoedde, zat ze rechtop in bed.

De buurt is ‘gefocust’ oordeelt ook Visser. „Het zal mij niets verbazen als hij vaker toeslaat. Ik denk dat hij pas stopt als hij gepakt wordt.”

De politie bevestigt dat er beelden zijn overgedragen, maar wil ze niet delen, meldt een woordvoerder. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen en met toestemming van de Officier van Justitie.

De woordvoerder sluit meer branden niet uit. Er is nog geen verdachte.