Burgemeester Westerwolde pleit voor tweede aanmeldcentrum

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde heeft het COA ‘dringend’ geadviseerd een tweede Aanmeldcentrum in Nederland op te zetten.

,,Zo wordt de druk op Ter Apel verlicht’’, zegt hij.

In Ter Apel staat het grootste asielcentrum van het land. Dat omvat ook het Aanmeldcentrum waar pas gearriveerde vluchtelingen zich melden.

Zo goed als vol

Momenteel is de instroom aan vluchtelingen aan het groeien. Daardoor zit de opvanglocatie weer zo goed als vol. Er kunnen maximaal 2000 mensen verblijven en dat aantal zit er ook bijna.

Volgens Velema heeft het COA vanwege de hogere instroom bij Westerwolde gepolst of de capaciteit van het asielcentrum tijdelijk verhoogd kan worden.

Contract met COA

,,We hebben nee gezegd’’, aldus de burgemeester. ,,We houden vast aan het contract dat we met het COA hebben en dat spreekt van maximaal 2000 vluchtelingen.’’

Gelijktijdig met dat antwoord heeft Velema dus ook bij het COA het advies neergelegd om een extra Aanmeldcentrum in gebruik te nemen. ,,En dan uiteraard elders in het land. Een deel van de pas aangekomen asielzoekers kan daar dan naar toe zodat niet iedereen naar Ter Apel hoeft. De druk wordt daar dan minder groot.’’

Aanmeldprocedure

In 2015, het jaar van de grote instroom, werd geregeld dat op enkele andere plekken in het land vluchtelingen tijdelijk de aanmeldprocedure konden doorlopen.

Landelijk COA-woordvoerder Werner van Bastelaar wilde gisteren nog niet verder ingaan op het verzoek van de burgemeester van Westerwolde.