OM: geen cel voor juweliersechtpaar Oosterhof uit Stadskanaal

Het Openbaar Ministerie wil dat de 8 maanden cel komt te vervallen die vorig jaar is opgelegd aan het juweliersechtpaar Henk (68) en Gerda Oosterhof (69) uit Stadskanaal. Dat bleek woensdag bij het gerechtshof in Zwolle.

Het echtpaar werd vorig jaar door de rechtbank in Zwolle tot 8 maanden cel en 240 uur taakstraf veroordeeld voor faillissementsfraude en valsheid in geschrift. De rechtbank achtte bewezen dat ze geld buiten de boedel hielden en zo hun schuldeisers dupeerden. Ze gingen in beroep, maar woensdag bleek dat het echtpaar zich neerlegt bij een veroordeling voor faillissementsfraude. ,,Dat hadden we anders moeten doen'', zei Gerda Oosterhof tegen de raadsheren.

Schuld van 1,4 miljoen euro

Toch lag de schuld vooral bij de Rabobank, herhaalde het stel. Begin 2016 trok de bank de stekker uit de financiering van hun twee juwelierszaken in Veendam en Stadskanaal. De twee hadden een schuld van 1,4 miljoen euro bij de bank. ,,Ze hebben ons kapotgemaakt'', zei Henk Oosterhof. In een emotioneel betoog zei hij dat als de bank had meewerkt, het faillissement probleemloos was afgewikkeld. ,,Ik ben er helemaal klaar mee. Ik kan het niet langer volhouden'', zei hij emotioneel. ,,Mijn oude dag, mijn zaken: alles is weg.''

In de zomer van 2016 zat het echtpaar in een heel andere situatie. In de Spaanse zon incasseerden ze 180.000 euro uit de verkoop van hun vakantiehuis. Maar de curator werd daar buiten gehouden. Ze poogden zelfs 75.000 euro contant per auto naar Nederland te rijden. ,,Dat was bedoeld om onze schuldeisers mee af te betalen'', aldus Gerda.

Radeloos en in paniek

Zeker twee ton wist het stel buiten de boedel te houden. Waarom is dit nooit gemeld aan de curator, vroeg de voorzitter. We waren radeloos en in paniek, antwoordde het echtpaar. Het stel ging echter juist geraffineerd te werk, zei de advocaat-generaal. De verkoop van twee auto's, garageboxen vol inboedel en de Spaanse vakantiewoning zijn bewust buiten het faillissement gehouden.

Toch vindt het Openbaar Ministerie dat de menselijke maat de boventoon moet voeren. ,,U zit aan de grond. En het is niet het doel van het OM om mensen het laatste zetje de afgrond in te geven.'' Vandaar dat het OM in hoger beroep alleen de taakstraf van 240 uur eiste. Dat terwijl een jaar geleden nog 15 maanden cel en een werkstraf werd geëist.

Advocaat Zahra Boufadiss knikte instemmend. Het stel opereerde in paniek en heeft niet goed nagedacht. Dat ze naar Duitsland en later Spanje verhuisden, was echter geen vlucht, zoals eerder is gesteld. ,,Ze moesten even op adem komen.''

Het gerechtshof doet op 4 december uitspraak