Verdachte windmolenactivist Jan H. wil na half jaar gevangenis graag naar huis voor de kerst

Anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden zit al bijna een half jaar in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers in Drenthe en Groningen en dumpen van asbest op drie Groningse locaties. Onterecht vindt H. zelf.

,,Mijn cliënt zegt dat hij het niet heeft gedaan”, zegt advocaat Evert Kuiters. ,,Dat betekent dat de echte daders vrij rondlopen.” Het definitieve onderzoeksdossier is onlangs binnengekomen bij de advocaat van H. (58) en ook bij de raadsman van de 61-jarige medeverdachte Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond (woordvoerder Platform Storm).

Windmolens opblazen

Volgens advocaat Kuiters is het een zeer omvangrijk dossier, waaruit blijkt dat de politie naspeuring heeft gedaan naar heel veel mensen. ,,Je ziet dat het onderzoek moeizaam is verlopen. Weinig mensen willen praten. Ze hebben geen vertrouwen in de politie. Er waren wel tien verschillende actiegroepen actief in de strijd tegen windmolens. Er zitten mensen bij die radicale gedachten hebben, die wapens willen aanschaffen om windmolens op te blazen.”

H. zat op een ander spoor, zegt zijn advocaat. Hij wilde bijvoorbeeld een energietransitiecongres organiseren. ,,Mijn cliënt kent wel veel mensen. Hij hoorde ook veel, maar was er zelf niet bij betrokken. Het is voor hem een worsteling om informatie over anderen met de politie te delen. Hij heeft met de handrem erop verklaard.”

H. heeft volgens de advocaat wel voornamen genoemd van mogelijke daders. ,,Samen met rechercheurs hebben we ook naar filmpjes gekeken van demonstraties om daders te vinden. Echt geïnteresseerd was de politie niet. Want voor hen staat vast dat de twee Jannen verantwoordelijk zijn.”

DNA-sporen

Feit blijft dat van H. DNA-sporen zijn gevonden op een zwartboek met bedrijven die meewerkten aan de bouw van windparken. Ook zat zijn DNA op een tiewrap van een pamflet bij asbest die gedumpt was tussen Meeden en Muntendam. ,,Op het eerste document zit ook DNA van twee andere mensen. En aan dat pamflet zaten acht tiewraps. Op slechts een daarvan is DNA gevonden. Het kan best zou zijn dat Jan bij iemand thuis is geweest waar die spullen lagen en dat zo zijn DNA erop is gekomen.”

Er zijn ook gesprekken afgeluisterd tussen H. en Nieboer, waaruit volgens het Openbaar Ministerie hun betrokkenheid bij de dreigbrieven naar voren komt. Advocaat Kuiters stelt dat het doorslaggevend bewijsstuk ontbreekt. De strafpleiter vindt dat zijn cliënt al veel te lang vastzit. Nieboer is na zes weken vrijgelaten. Dat H. nog vastzit, komt door de verdenking van de asbestdumping. ,,Er is niet specifieks dat hem als dader aanwijst.”

Menselijke kant

Los van het bewijs vindt de advocaat dat H. al lang had moeten worden vrijgelaten. Hij zit sinds half juni vast. ,,We hebben het hier niet over een levensdelict of een misdrijf waarbij gewonden zijn gevallen.” Donderdag gaat Kuiters de rechtbank vragen om H. vrij te laten. Juridisch zijn daar volgens hem goede argumenten voor. ,,Daarnaast heb je ook de menselijke kant. Niemand wil graag met de kerstdagen in de gevangenis zitten.”

Teksten Nieboer vergeleken met dreigbrieven

Medeverdachte Jan Nieboer mag het strafproces in vrijheid afwachten. De woordvoerder van Platform Storm wordt verdacht van het versturen van dreigbrieven. Net als H. ontkent hij. Volgens Nieboer heeft een taalkundige in opdracht van het OM teksten die door hem zijn geschreven of uitgesproken vergeleken met die in de dreigbrieven. ,,De uitkomst is dat er 70 procent kans is dat beide door dezelfde persoon, ik dus, zijn geschreven. De kans is dus net zo groot dat het niet zo is.” Het OM wil niet reageren.