Geboren en getogen Stadskanaalster Marianne Swinkels signeert autobiografische roman

STADSKANAAL ‘Loslaten doet pijn’ is de titel van het tweede boek van auteur Marianne Swinkels. Op zaterdag 29 februari signeert ze haar boek van 14.00 tot 16.00 uur in The Read Shop in Stadskanaal.

In tegenstelling tot haar debuutroman, een thriller, is haar tweede boek volledig autobiografisch. Het is een openhartig en indringend verhaal over wat het betekent voor een gezin als er een kindje wordt geboren dat niet gezond is.

In ‘Loslaten doet pijn’ vertelt de auteur wat zij en haar gezin doormaken wanneer een arts tijdens haar zwangerschap vaststelt dat haar zoontje een zeldzame afwijking heeft ontwikkeld.

Marianne Swinkels: “Wij hadden geen idee wat we konden verwachten vanaf het moment dat Bryan geboren werd. Met dit boek wil ik mensen een inkijk geven in een wereld die voor velen gesloten blijft, terwijl dit iedereen kan overkomen.”

Emotioneel proces

Ruim anderhalf jaar geleden begon ze met schrijven. Het was een emotioneel proces; ze moest terug naar de mooiste, maar ook de zwaarste periode uit haar leven.

Marianne: “Ik mocht van mezelf geen afstand nemen van mijn emoties, anders zou het een vlak verhaal worden. Dus ik ging all the way: ik huilde, lachte en werd opnieuw boos op sommige artsen van het universitair ziekenhuis.”

Het voelde voor Marianne of Bryan tijdens het schrijven naast haar zat om haar aan te moedigen als ze het moeilijk had. “Ik schreef dag en nacht met Bryan als mijn anker. Het onvermijdelijke naderde: ik zou opnieuw afscheid van hem moeten nemen als ik de laatste punt zou zetten. En ook deze keer zou het pijn doen.”

Charmeur

Ondanks het moeilijke onderwerp is er in het boek ook genoeg ruimte voor humor en de mooie momenten van liefde die Bryan in het gezin brengt. Marianne: “Bryan was altijd een grote charmeur. De glinsterende blik in zijn ogen zorgde ervoor dat hij de volle aandacht kreeg.”