Jakob Been bezig met nieuw boek over zijn woonplaats Ter Apel

TER APEL Het nieuwe boek 'Herinneringen uit Ter Apel' van Jakob Been ligt nu twee maanden in de winkel.

"Ik krijg alleen maar positieve reacties en dat doet me natuurlijk waanzinnig goed", vertelt de procesoperator van Avebe. "Ik merk dat het naar waarde wordt geschat dat verschillende onderwerpen zo diep zijn uitgezocht. De geschiedenis van Ter Apel en zijn vele prachtige, niet meer bestaande gebouwen zijn het ook waard om die herinneringen levend te houden.

Van zo'n schitterend hotel als 'De Poort' vindt bijna iedereen het jammer dat het weg is. Ik ben bewust begonnen te graven in de historie en ga dan ook terug naar de zeventiende eeuw: wat was er toen op de plek van het hotel? De bewoners van die plek worden benoemd tot aan het moment dat het hotel werd gebouwd in 1894. Dan volgt de geschiedenis van het hotel tot aan de afbraak in 1966.

Datzelfde geldt ook voor het oude postkantoor, afgebroken in 1975. Daar begin ik ook ver voor de bouw van het eerste postkantoor van Ter Apel. In 1866 begon men voor het eerst bewust met het verzamelen van post en in 1894 kreeg men voor het eerst een echt postkantoor. De sollicitatiebrief van de eerste directeur uit 1894, die hij richtte aan koningin-regentes Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina en de grootmoeder van Koningin Juliana, staat in het boek.

Ook het leven van Geert Fietje wordt beschreven: van zijn moeilijke jeugd toen hij als 7-jarige zijn beide ouders al had verloren, zijn leven in Emmer Compascuum, uiteraard de tijd dat hij eigenaar was van het natuurzwembad van Ter Apel tot aan de ietwat slinkse manier, waarop de gemeente het bad in handen kreeg.

Ook het bijna ongelofelijke levensverhaal van de in Ter Apel geboren Ruud Hoppes mocht ik publiceren van zijn weduwe. In de Tweede Wereldoorlog werd hij gearresteerd, gevangen gezet in de buurt van Stuttgart, ontsnapt, ondergedoken bij zijn ouders in Ter Apel, verraden en weer gevangen gezet. Ook worden in het eerste hoofdstuk alle 27 huisartsen uit het verleden van Ter Apel benoemd."

Dit zijn nog maar vijf van de negen onderwerpen, waar Jakob over schrijft. Bijna alle hoofdstukken tellen meer dan dertig pagina’s en het hoofdstuk over de geschiedenis van de huisartsen van Ter Apel wordt in zestig pagina’s beschreven. Ook heeft de burgemeester van de gemeente Westerwolde, Jaap Velema, een geboren Terapeler, een prachtig voorwoord geschreven.

Nieuw boek

Inmiddels is Jakob begonnen aan een vijfde boek, opnieuw met dezelfde inslag als Herinneringen uit Ter Apel: een aantal verschillende onderwerpen uit Ter Apel tot op de bodem uitzoeken. In het nieuwe boek komen onder meer hoofdstukken over de geschiedenis van het Dülmer Orkest, één van de voorlopers van de Ter Apeler Harmonie, de historie van de molen van Deiman, die midden in het huidige centrum stond, evenals de geschiedenis van het daarnaast staande hotel Schot.

Verder zoekt Jakob alles uit van een bankroof uit 1926, waarbij zelfs één van de overvallers werd doodgeschoten en wordt het levensverhaal van oud-wethouder Chris Hartog en de bevrijder van Ter Apel generaal Maczek opgeschreven.

Op zoek naar informatie

Jakob zou graag in contact komen met mensen die informatie en/of foto’s over deze onderwerpen hebben.

"Ik blijf net zolang doorgaan, totdat ik het leuk vind. Maar ik geef de boeken in eigen beheer uit en dus moeten ze wel blijven verkopen natuurlijk…."

Herinneringen uit Ter Apel is te koop bij boekhandel Sturing, het klooster, supermarkt COOP en verschillende boekhandels in de regio. Het boek kost 27,50 euro. Het boek kan ook worden besteld bij de auteur en wordt dan thuis bezorgd, mits het in de buurt van Ter Apel is. Het telefoonnummer van Jakob Been is 06-15682710. Mailen kan ook: jbeen01@hetnet.nl