Filmende agenten tijdens carnaval om alcoholmisbruik onder minderjarigen terug te dringen

Politieagenten gaan de komende dagen kleine videocamera’s dragen tijdens de carnavalsfestiviteiten in de gemeente Emmen. Hiermee moet wangedrag van beschonken minderjarigen worden vastgelegd.

De aanpak is onderdeel van het project ‘De Confrontatie’ waarin de politie samenwerkt met de gemeente Emmen en bureau Halt. Door een zogeheten bodycam op hun borst te dragen, kunnen agenten wangedrag en overtredingen filmen van minderjarige feestgangers die onder invloed van drank of drugs zijn. Deze jongeren worden vervolgens enkele dagen later samen met hun ouders uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau.

In dat gesprek worden de jongeren geconfronteerd met videobeelden van hun gedrag en gewezen op de risico’s die hieraan verbonden zijn. Op deze manier wil de politie voorkomen dat deze jongeren in de toekomst vaker te diep in het glaasje kijken. Bij het gesprek schuift ook een medewerker van bureau Halt aan. Na afloop worden de filmbeelden gewist.

‘Beelden liegen niet’

Volgens hoofdagent Kim Luinenburg van de politie Zuidoost-Drenthe komt het geregeld voor dat agenten dronken minderjarigen tegenkomen op evenementen. Sommigen zijn zó onder invloed dat ze het bewustzijn verliezen of agressief worden. ,,Door de beelden van dat gedrag te laten zien, willen we een stukje bewustwording creëren. Ook bij de ouders, want die onderschatten vaak het gedrag van hun kinderen. Maar de beelden liegen niet”, vertelt Luinenburg.

Nu is het volgens Luinenburg zo geregeld dat agenten de ouders alarmeren en vragen hun kind op te halen als ze een dronken minderjarige tegenkomen. Daarna volgt vaak een boete of een traject bij bureau Halt. ,,Dat blijft ook hetzelfde. Maar met deze videobeelden kunnen we de jongeren straks ook confronteren met hun gedrag en hopen we te voorkomen dat het nog een keer gebeurt”, vertelt Luinenburg.

Niet alles en iedereen wordt gefilmd

De Emmer politie gebruikt de bodycams nu ook al voor verschillende doeleinden. ,,Bijvoorbeeld voor onze eigen veiligheid, maar ook om strafbare feiten vast te leggen”, vertelt Luinenburg. Het is volgens haar niet zo dat agenten straks alles en iedereen gaan filmen tijdens de carnavalsfestiviteiten. ,,Alleen als we een zorgwekkende of bekeuringswaardige situatie tegenkomen, gaat de camera aan.”

Ook bij andere grote evenementen in Emmen, zoals Koningsdag, C’est la Vie en De Gouden Pijl lopen agenten straks met een bodycam rond. Als dat goed bevalt, wil de politie het project ook uitbreiden naar buurgemeenten Borger-Odoorn en Coevorden.

‘Onder de indruk’

De gemeente Emmen is niet de eerste plek waar op deze manier wordt gewerkt. Zo is de politie in Sneek hier vorig jaar al mee gestart en daar zijn de resultaten volgens Luinenburg positief. ,,We horen dat zowel jongeren als hun ouders onder de indruk zijn als ze de beelden krijgen te zien.”