Campingbaas Moekesgat in Ter Apel investeert, roeken of niet

Camping Moekesgat in Ter Apel krijgt dit jaar een groepsaccommodatie in de vorm van een tipi-dorp. En aan dat voornemen verandert het roekeneiland niets.

Dat zegt beheerder Ronald Hut. ,,In zo’n accommodatie kunnen bijvoorbeeld schoolklassen of families terecht.’’

Hut begon zes jaar geleden aan zijn loopbaan als campingbaas. Hij blies Moekesgat nieuw leven in. Die camping was daarvoor een aantal jaren gesloten geweest.

,,Daardoor moeten we onze naamsbekendheid weer opbouwen’’, zegt Hut. ,,En beetje bij beetje lukt dat. Er is in de afgelopen jaren geïnvesteerd in een sanitair gebouw, een cafetaria en een beachclub, die overigens nog wordt uitgebreid. Ook daardoor weten mensen ons meer te vinden. Volledig leven van de camping kan ik nog niet, daarvoor moet het aantal bezoekers in de zomervakantie nog omhoog.’’

Lawaai

Zeker daarom is Hut niet blij met de grote roekenkolonie die al vele jaren huist op het eiland in de natuurplas die bij de camping hoort. De vogels zitten er in de eerste maanden van het kampeerseizoen en hebben volgens Hut al een aantal gasten verdreven met hun lawaai. Onlangs liet de gemeente Westerwolde weten dat ze wil trachten de roekenpopulatie in Ter Apel – ook elders in het dorp zijn nesten – op dat eiland te concentreren.

Hut is daar niet blij mee. ,,Maar ik kan er ook niets tegen doen en leg me er maar bij neer. De roek is een beschermde soort. Ik probeer vooral met goede voorzieningen mensen hiernaartoe te krijgen.’’