Botsing tussen sjomp en sjiek in het theater Geert Teis

STADSKANAAL Het amateurtoneel in de Kanaalstreek leeft. In bijna elk dorp brengt de plaatselijke toneelvereniging één of meerdere uitvoeringen voor het voetlicht en uw krant moet elke week veel ruimte reserveren om de aankondigen van toneelverenigingen te plaatsen.

Dat doen we overigens graag, want het plezier spat er werkelijk van af. Bij de spelers en ... bij het publiek in de zaal.

Afgelopen zaterdagavond vinden eveneens veel uitvoeringen van amateurtoneelverenigingen plaats. Niet alleen in dorpshuizen en cafés, maar ook in de theaterzaal van Geert Teis in Stadskanaal. Het podium is gereserveerd voor toneelvereniging 't Centrum uit Musselkanaal, die in het Gronings dialect de klucht 'Kouwe kak en tatoeage' van Carl Slotboom op de planken brengt.

Trouwe supportersschare

In de loop der jaren heeft 't Centrum een trouwe supportersschare opgebouwd en het theater is met 500 bezoekers zeer goed gevuld. Dat is om te beginnen al een groot compliment waard.

De bezoekers worden vanaf de eerste scène op hun wenken bediend. De 'volkse' familie Bruinsma die onverwacht voor de deur staat van de 'bekakte' familie Van Stoetenweg, zorgt voor doldwaze taferelen. Het schijnt dat de familie Bruinsma 'in de verte' familie is van Van Stroetenweg.

Tot wanhoop drijven

Wat een heerlijke rollen voor de familieleden Bruinsma - de Cognac drinkende Lucas Schuten, de hysterische Marjan Jonker en de stotterende en zwembroek dragende Erik Schuten - die het echtpaar Van Stoetenweg - Henk Stijntjes en Ria Hemmen - voortdurend tot wanhoop drijven.

"We moeten ze zo snel mogelijk kwijtraken", jammert de omhoog gevallen Adelheid van Stoetenweg. "Ze hebben geen manieren. ze horen niet in ons milieu."

Dochter Marie-Claire van Stoetenweg (Mirjam Sanders) twijfelt of ze wel het jawoord moet geven aan de veel oudere, oersaaie, bridge spelende en altijd vermoeide Willem-Jan Buitenveld (Bennie Heijne) en huisvriendin Svetlana Karpatova (Herman Specken) probeert een brug te slaan tussen 'sjomp' en 'sjiek'.

Verkeerd adres

De tegenstellingen zijn enorm, maar alles loopt uiteindelijk met een sisser af. Vader Sjef Bruinsma heeft toch geen band met het echtpaar Van Stoetenweg. Hij heeft namelijk een foutje gemaakt. Zijn familie woont niet aan de Multatulilaan, maar aan de Multatulistraat een paar straten verderop ...

Paul Abrahams