Wat is 5G en wat ga je er aan hebben?

Aangeboden door: Pricewise

De afgelopen jaren zijn technologie bedrijven en telecomproviders druk bezig geweest om 5G netwerken te activeren, wat na een lange periode van ontwikkeling eindelijk is gelukt. Hierdoor kan menig Nederlander binnenkort gebruik maken van mobiel internet dat veel sneller is. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat 5G is en wat de voordelen van dit netwerk zijn.

Wat is 5G?

5G is dus een technologie voor sneller mobiel internet, wat natuurlijk draadloos is. Het wordt gezien als de opvolger van 4G, waar we momenteel gebruik van maken bij een sim only abonnement. Het 5G netwerk zal namelijk een hogere up- en downloadsnelheid bieden aan de gebruikers. Hierdoor wordt je mobiele internetverbinding dus een stuk sneller. De verwachting is zelfs dat het maar een paar seconden gaat duren om een film te downloaden met behulp van 5G. Ook zal de bandbreedte verhoogd worden ten opzichte van 4G. Hierdoor zal de dekking beter worden, terwijl de snelheid ook op drukke locaties hoog zal blijven.

Wat gaan we aan 5G hebben?

Als je gebruik wil maken van het 5G netwerk dat in Nederland komt te liggen dan heb je allereerst een smartphone nodig die de technologie ondersteunt. De meeste telefoons die uitkwamen in 2019 of daarvoor zijn namelijk niet geschikt hiervoor. Hedendaags zijn er daarentegen al smartphones op de markt gebracht die wel geschikt zijn voor 5G, zoals de Samsung Galaxy S20. Ook merken als LG, Huawei en Sony hebben al 5G telefoons uitgebracht in Nederland. Hiermee kun je dus gebruikmaken van de hoge snelheden van het 5G netwerk.

Wanneer kunnen we 5G gebruiken?

Op het moment kun je eigenlijk nog niet gebruik maken van 5G. De veilig van de eerste frequenties zal namelijk in juni 2020 plaatsvinden. Daarna kunnen de providers hun echte 5G netwerken activeren, alhoewel dat alleen in een eerste variant kan. De belangrijke 3,5GHz frequentie wordt namelijk nog gebruikt door de Nederlandse inlichtingendienst. Dit zal pas over een paar jaar beschikbaar worden voor de providers. Overigens heeft Vodafone al hun 5G netwerk geactiveerd, maar dit werkt nog altijd via het huidige 4G netwerk. Hierdoor is het maar een klein beetje sneller.

Is 5G schadelijk en/of gevaarlijk?

Regelmatig lees je op het internet berichten over de straling van 5G. Verscheidene organisaties verspreiden namelijk informatie hierover waarin staat dat de straling schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Deze angst komt met name doordat er meer zendmasten geplaatst moeten worden door de providers. Dit is nodig aangezien 5G een hoge frequentie gebruikt waardoor het signaal minder ver reikt. Meer zendmasten betekent natuurlijk meer straling, maar toch kan dit geen kwaad. De straling van 5G blijft namelijk ruim binnen de stralingsnormen. Het is dan ook vergelijkbaar met de elektromagnetische velden van de 4G antennes.