'Problemen drugsflat Winschoten niet serieus genomen door Acantus'

Huurdersorganisatie Oldambt (HOO) trekt opnieuw aan de bel: bewoners van de Venneflat in Winschoten hebben nog steeds veel overlast van enkele buren. ,,Eigenaar woningbouwvereniging Acantus moet juridische stappen ondernemen. Ze bagatelliseert de problemen.”

Dat zegt Sebo Bakker, voorzitter van de organisatie die opkomt voor de belangen van huurders. Sinds enkele jaren wonen er ook jongeren in de flat, een klein aantal daarvan zou in drugs handelen en overlast veroorzaken. „Afgelopen weekend zijn er weer incidenten met lawaaioverlast geweest”, weet Bakker. „Oudjes die er wonen voelen zich angstig.”

Doeken en videobewaking

Fraaier wordt het er bovendien niet op. Achter de flat hangt een groot wit doek die moet voorkomen dat Jan en alleman de galerij opklimt. Op een paal staat een tijdelijke beveiligingscamera.

Bakker is er flauw van: volgens hem gebeurt er niet voldoende. Ruim een half jaar geleden werd al aan de bel getrokken bij RTV Noord, maar veel is niet veranderd volgens hem. Acantus strooit volgens hem met ‘laatste waarschuwingen’, maar van daadkracht komt het niet. „Bewoners blijven klagen bij ons.”

Niet iedereen zegt dat zo te ervaren. Een aantal senioren zegt desgevraagd weinig of niets te vernemen, of ze verwijzen door naar een etage tientallen meters verderop. ,,Misschien dat daar iets speelt”, dus dat doet de krant.

‘Zelfs ik pas op’

,,Mensen zijn bang. Vooral ouderen. Ik begrijp dat ze geen trek hebben iets te zeggen of dat ze het bagatelliseren. Als ik op leeftijd was, zou ik misschien hetzelfde doen uit angst voor represailles’’, zegt een bewoner die zelf anoniem wenst te blijven en die zelf dagelijks overlast heeft.

,,Ik heb geleerd van het verleden. Voor je het weet staan er figuren voor m’n deur of word ik beneden opgewacht.’’ Is het zo erg? ,,Ja’’, zegt de bewoner. ,,Ik ben niet bang uitgevallen. Maar zelfs ik pas op. Toch wil ik mijn verhaal doen. Laat de mensen maar weten hoe het er hier aan toe gaat.’’

,,Tien jaar gleden was het prettig wonen hier. Tot Acantus de leeftijdsgrens op 18-plus zette en allerlei jongeren het complex binnenkwamen. Toen ging het snel achteruit.’’

‘Ze hebben een eigen agenda’

Een ander vult aan: ,,Er wordt gebruikt, gedeald. Er is lawaai, intimidatie, rommel, gedoe. Vuilniszakken worden op het plat dak gegooid, er is overal viezigheid. Het maakt niet uit wat voor dag het is of op welk tijdstip. De overlastveroorzakers hebben een eigen agenda. Je weet niet wat je te wachten staat.’’

,,Ik snap dat ook deze mensen een dak boven hun hoofd moeten hebben. Maar Acantus: plaats ze niet in een complex waar vooral ouderen wonen. Dat is vragen om moeilijkheden.’’

Bewoners willen gezicht, geen scherm

Verderop wil nog iemand iets kwijt. ,,We voelen ons niet serieus genomen. Niet door Acantus, niet door de gemeente.’’

,,Bundel uw klachten en stuur alles op, wordt ons gezegd. En dan? We missen fysiek toezicht. We willen dit niet afhandelen via de telefoon of computer. Woningstichting, gemeente kom naar de flat en laat jullie zien. Ga met de mensen hier in gesprek. Neem ons serieus. We hebben dagelijks te maken met onbeschoft volk dat ander onbeschoft volk aantrekt. Het loopt er af en aan. Ongure types. Daar doe je als oudere niet veel tegen.’’

De voorzitter van HOO hoopt op meer actie, ook vanuit het gemeentehuis. Hij denkt dat daar mogelijkheden voor zijn. „Ik heb niets tegen de burgemeester Cora Yfke (burgemeester Sikkema), maar Pieter Smit (oud-burgemeester van Oldambt) had ze er allang uitgeknikkerd.”

‘Intensief in gesprek’

Woordvoerster Leonie Wedda van Acantus zegt dat de corporatie wel degelijk bezig is met de kwestie. ,,We nemen wel degelijk stappen. We voeren continu overleg met de gemeente Oldambt, politie en bewonerscommissie over verbeteracties en de uitvoering daarvan.’‘ Ook wordt volgens haar intensief gesproken met de overlastgevers. ,,Op die manier willen we komen tot een oplossing die het woon- en leefplezier in de flat ten goede komt.”